GLOBALDE NÜKLEER VE GÜNEŞ ENERJİSİ YÜKSELİŞTE GLOBALDE NÜKLEER VE GÜNEŞ ENERJİSİ YÜKSELİŞTE

Erzincan Belediyesi tarafından şehir çöplüğüne kurulan sistem ve güneş enerjisi santrallerinden elektrik üretimi yapılıyor. Bu sistemler sayesinde belediye hem kendi enerji ihtiyacını karşılıyor hem de fazlasını satarak gelir elde ediyor. 

ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİYORLAR

Erzincan Belediyesi, elektriği yenilenebilir kaynaklardan sağlamak amacıyla farklı noktalarda oluşturduğu güneş enerji santrallerin yanı sıra şehrin 40 yıllık çöp depolama alanından da elektrik enerjisi üretmek için 2019 yılında çalışma başlattı. Sistem Erzincan-Çağlayan kara yolu kenarındaki depolama alanında kuruldu. Bu sistem sayesinde çöpten oluşan metan gazı kullanılarak elektrik üretimine başlandı. Gaz bacaları alana yerleştirilerek borulara alınıyor ve içten yanmalı motorlara metan gazı ulaştırılıyor. Bu sayede elektrik enerjisine dönüştürülerek şebekeye yükleniyor. 

GÜNEŞ ENERJİSİ BÜTÇEYE EK GELİR SAĞLIYOR

Erzincan Belediyesi farklı noktalara kurduğu güneş enerji santrallerinden elde ettiği enerjiyi dağıtım şirketi vasıtasıyla son tüketiciye ulaştırıyor. Bu sayede yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjiyle belediye bütçesine ek geliyor sağlıyor. Erzincan Belediyesi yenilenebilir enerji üretimini yaygınlaştırarak 2,5 MW olan kurulu gücünü 4 MW’a ulaştırmayı hedefliyor. Yeni güneş enerji santralinin kurulumu için ihale yapmaya hazırlanıyor. 

“GELİRLERİMİZLE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Belediye Başkanı Bekir Aksun, “Kurutilek, Çukurkuyu, Kavakyolu ve çöp depolama alanında güneş enerji santralleri kurduk. Metan gazından elektrik üretimi yapıldığını, ihale aşamasında olan 4 MW’lık GES projesiyle üretimi artırmayı hedefliyoruz. Yenilenebilir enerjiden elde ettiğimiz gelirle istihdam sağlamayı planlıyoruz. Belediye olarak yenilenebilir enerjiden elde ettiğimiz gelirle yaklaşık 250 kişi istihdam edebilecek düzeye geldik. Yeni yatırımlarımızdan elde ettiğimiz gelirleri yine istihdam alanında değerlendireceğiz. Belediyenin aylık 2 milyon 600 bin lira olan elektrik giderinin yüzde 35'inin, çöplüğe kurulan sistem ve GES'lerden elde edilen elektriğin satışından karşılanıyor. (AA)