13. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın elektrik dağıtım sektöründe yeni nesil teknolojik ekipmanlar panelinde konuşan Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş, elektrik dağıtımının dördüncü uygulama döneminde kalite odaklı hizmeti ön plana çıkarmak istediklerini belirtti. Ergüneş, konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi: EPDK, dördüncü uygulama dönemini kapsayan 2021-2025 yılları içerisinde kalite odaklı bir yapıya geçmek istiyor. EPDK’nın belirlediği hedefler doğrultusunda ödül ve ceza mekanizması sisteme geçecek. UEDAŞ olarak 68 milyar TL yatırım için EPDK’dan onay istedik. Bu yaklaşım sektördeki işletmecilik modelini temelden değiştirecek. Bu sistemle süreç ölçülecek, çıktılar ise göstergelerle kontrol edilecek.       

ERGÜNEŞ: BU SİSTEM MODELİ TEMELDEN DEĞİŞTİRECEK    

Konuyla ilgili görüşlerini belirten Ergüneş, “EPDK, 2021 – 25 yıllarını kapsayan dördüncü uygulama döneminde kalite odaklı bir yapıya geçmek istiyor. Biz bu vizyonla hareket etmek ve çalışmalarımızı bu şekilde yürütmek istiyoruz. Bu sistem modeli ile her şey temelden değişecek. Bize de bazı zorluklar yaratacak. Neticesinde ise işini doğru yapan ile yanlış yapan ayrışacak. Yanlış yapanlara ceza sistemi uygulanacak. EPDK’nın belirlediği hedefler doğrultusunda ödül – ceza mekanizması sisteme yerleşecek. Tüm süreçler ölçülecek, çıktılar kontrol edilecek. Bu sebeple daha fazla teknolojiye ve ölçüm yapısına ihtiyacımız var. Biz bugünkü fiyatlarla 68 milyar TL yatırım yapmak için EPDK’dan onay istedik. Bu rakam, üçüncü dönemin iki katına denk geliyor. Yatırım bedelini kendi kaynaklarımızla finanse edeceğiz. 10 yıl içerisinde de tarifeden geri alacağız” dedi. 

ATALAY: DİJİTALİZASYON, VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle anlattı: Tüketicinin konforu artıyor, arttıkça da tüketim de artıyor. Aboneler kalite ve hesaplı enerji hizmeti almak istiyor. Tüketicilerin beklentilerinden yola çıkarak maliyet ve kullanım açısından verimlilik ön plana çıkacak. Teknoloji geliştikçe maliyetler düşecek ve verimlilik artacak. Türkiye yılda 41 milyar dolar enerji ithal ediyor. Yerli üretimin gelişmesi bu açıdan oldukça önemli. Önümüzdeki önemde Ar-Ge faaliyetlerinin artmasını bekliyorum. Ayrıca dijitalizasyon ile daha verimli bir işletme yapısı sağlanıyor. Bu noktada da dijitalizasyon en önemli konu haline geliyor. (AA)

PINAR: YERLİLEŞME ÖNEM KAZANDI 

Elektrik dağıtımındaki teknolojilerin önemi hakkında bilgi veren Enerjisa Enerji AŞ Üst Yöneticisi Murat Pınar: "Türkiye, enerji maliyetlerini çıkardığımızda geri kalan kısım için cari fazla verebilecek durumda. Yabancılar ve finansman kaynakları açısından pozitif değer üretiyor. Bu yüzden, sektörümüzde milli ve yerli çözümlerin artırılması gerekiyor. Bu çalışmaların özel sektör ve kamunun ortaklığıyla yeni iş alanları oluşturacak şekilde yapılabileceğini düşünüyorum. Son 3 yılda Avrupa'da en fazla proje etiketi ülke olduk. Bunun içerisinde köy elektrifikasyonu, talep yönetimi ve mikro şebeke çözümleri var. Özellikle enerji verimliliği çok bakir bir alan. İskandinav ülkeleri hariç, enerji verimliliğinde istenilen mertebeye ulaşılamadı. Türkiye'de bu anlamda çok fazla potansiyel var.