Orta Asya’daki Türki Cumhuriyetler arasında yükselen ekonomisi ve artan milli geliri ile dikkatleri çeken Kırgızistan’ın Yatırım ve Kalkınma Ajansı ile Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) arasında iş birliği ve iyi niyet protokolü gerçekleştirildi.

DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇLARI DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇLARI

Yenilenebilir ve temiz enerji teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulamasında iki ülke arasındaki yatırım ortamının geliştirilmesini amaçlayan protokolü, Kırgızistan adına Yatırım Bakan Yardımcısı Nuradil Baiasov ve ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı imzaladı. 

POTANSİYELİMİZİ SEFERBER EDECEĞİZ

Nuradil Baiasov ve Kırgızistan Yatırım ve Kalkınma Ajansı Türkiye Koordinatörü Mırzahit Mırzayev’i dernek merkezinde misafir eden Kalaycı; 6,5 milyon nüfusa sahip olan ülkede 2019-2023 senelerini kapsayan “Yeşil Ekonomi Geliştirme Programı”nın sürmekte olduğunu hatırlatarak, “Yenilenebilir enerjide ülkemizin sahip olduğu yatırım ve insan kaynağı potansiyelini dost ve kardeş Kırgızistan halkının refahının artırılması için seferber etmeye hazırız.” şeklinde konuştu. 

Kırgızistan Yatırım Bakan Yardımcısı olan Nuradil Baiasov da, ülkesinde 300’den fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini, Kırgız halkının Türk mallarının kalite ve güvenilirliğinden asla şüphe etmediğini belirtti. Başta rüzgar enerjisi olmak üzere yenilenebilir ve temiz enerji alanında yatırım beklentilerinin olduğunu kaydeden Baiasov, ENSİA ile imzalanan protokol ile bu alandaki yatırımların ivme kazanmasını umduklarını dile getirdi. 

KIRGIZİSTAN SERBEST BÖLGE GİBİ ÇALIŞIYOR

Kırgızistan’da yatırım ikliminin gün geçtikçe iyileştiğini ifade eden Nuradil Baiasov şöyle devam etti: 

“Ülkemize değer yaratacak her türlü yatırımı devlet olarak destekliyoruz. Hükümetimiz özellikle yenilenebilir ve temiz enerji yatırımların teşvik edilmesine büyük önem veriyor. Yatırım için yurt dışından getirilen mallara vergi uygulamıyoruz. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Avrasya anlaşmaları ile yurt dışına satılan mallara da vergi uygulamıyoruz. Kısaca ülkemizin adeta bir serbest bölge gibi çalıştığını söylemem gerekiyor. Kırgız halkı olarak Türkiye’yi her zaman ‘büyük ağabey’ olarak görür ve Türkiye’de yaşanan tüm gelişmeleri dikkatle izleriz. Türk şirketlerinin ülkemizde yapacağı yatırımlar istihdamımıza pozitif yönde katkı sunuyor. ENSİA’nın İzmir Kalkınma Ajansı ile paydaşı olduğu Best For Energy projesini ve sonuçlarını dikkatle izliyoruz. Projenin bir benzerinin Kırgızistan’da da yapılmasının ülkemizde yenilenebilir enerjiye yönelik farkındalığı artırmak ve potansiyelimizi öne çıkarmak adına faydalı olacağını düşünüyoruz.”    

Kırgızistan heyetinin ENSİA ziyaretinde Başkan Yardımcıları Tibet Arbak ve Murat Güler de hazır bulundu.