ST Enerjisini Üreten Fabrikalar Dergisi’nin yeni yılın ilk sayısında son dönemde hayata geçen projeleri mercek altına aldı. Kendi enerjisini trijenerasyon sisteminden üreterek yüzde 35 tasarruf sağlayan Elif fabrikasında hayata geçen enerji verimliliği uygulamaları ise kapağımızda yer aldı. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE YENİ TEKNOLOJİLER 

Kar marjlarını artırmak amacıyla enerji verimliliği projelerini masaya yatıran fabrikalar için yeni teknolojiler geliştirilmeye devam ediyor. Özellikle uzaktan izleme, takip etme ve yönetme teknolojileri fabrikaların yıl içerisinde önemli giderlerini asgari seviyeye düşürüyor. 2021 yılı için geliştirilen yeni teknolojileri yakından inceledik ve bu konuda Ar-Ge çalışması gerçekleştirilen firmalarla bir araya geldik. 

GÜNEŞ ENERJİSİNDE YERLİ HAMLESİNE DEVAM! 

Özellikle son iki yıl içerisinde güneş enerjisi teknolojilerini yerlileştirmeye yönelik yapılan çalışmalar aynı hızlı sürüyor. Türkiye’de yerli inverter üreten Solarkol ile hayata geçirdikleri çalışmaları konuştuk. Güneş enerji sistemlerinde kullanılan PV inverter ürününü yüzde 100 yerli sermaye ve Türk mühendislerle geliştiren Solarkol, öncelikle iç pazarın ihtiyacını karşılamayı daha sonra Avrupa pazarına açılmayı hedefliyor.

Güneş enerjisi teknolojilerini yerlileştirme konusunda önemli bir hamle gerçekleştiren bir diğer isim ise Perosolar oldu. Üçüncü nesil hücre üretimi konusunda Türkiye’de önemli Ar-Ge çalışmalarına imza atan Perosolar, 2021 yılında seri üretime geçerek hem iç hem de dış pazara ürün sunmaya hazırlanıyor.