Sanayide enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar ve devletin sunduğu destekler devam ediyor. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Verimlilik Artırıcı Projeler ve gönüllü anlaşmalar kapsamında yapılan destek ödemelerinin beş kat artırıldığını ve 300 bin TL’den 1,5 milyon TL’ye çıkarıldığını açıkladı. Mayıs sonu itibariyle VAP projeleri kapsamında gerçekleştirilen desteklerin 27,7 milyon TL’ye ulaştığını ifade eden Dönmez, rakamları şu sözlerle açıkladı: “Uygulaması devam eden projeleri de değerlendirdiğimizde gerçekleşen yatırım miktarı 210 milyon TL’ye, destek ödemesi ise 52,5 milyon TL değerine ulaştı. Yerli oranda da artış kaydedildi. 2020 Nisan ayında yerli oran yüzde 79,6, yenilenebilir kaynakların değeri ise yüzde 66 olarak gerçekleşti.” dedi. 

ÇATI VE CEPHE UYGULAMALARIYLA YATIRIMCI PROFİLİ GELİŞECEK  

Güneş enerjisinde çatı ve cephe uygulamalarıyla kendi enerjisini üreten bir yatırımcı profilini geliştirmek istediklerini ifade eden Dönmez, Türkiye’de çatı denildiği zaman akla ilk olarak güneş panelinin gelmesini istediklerini ve üretimin her alanına bu düşünceyi yerleştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. 

MİNİ YEKA’LAR İLE ENTEGRE BİR SEKTÖR OLUŞTURULACAK 

Video konferans yöntemiyle toplantı gerçekleştiren Dönmez, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Enerji ve Maden Komitesinin Başkanı Cihad Terzioğlu ile bir araya geldi. Herkesin merakla beklediği mini YEKA projesi hakkında da bilgi veren Dönmez, ayrıntıları şu sözlerle paylaştı: “Mini YEKA yarışmalarıyla yeni projelerle ilgili atılımlara devam etmeyi planlıyoruz. Türkiye genelinde entegre bir sektör ve üretim hattı oluşturarak Türkiye’de büyük, orta ve küçük ölçekli yatırımcıların güneşten yararlanmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı. YEKA'ların Türk Lirası bazlı olması konusunda finans çevreleriyle görüşüldüğünü belirten Dönmez, fiyat güncellemesinin ne şekilde olacağıyla ilgili bankaların görüşlerini aldıklarını ve bu görüşleri değerlendirdiklerini söyledi. Daha önce 1 MW olan lisanssız elektrik üretim limitinin 5 MW’a yükselttiklerini hatırlatan Dönmez, bu sayede yatırımcıların hızlı ve vergiden muaf bir statü kazandırdıklarını söyledi. Lisanssız elektrik kurulu gücümüzün 6 bin 500 megavatı geçtiğini ifade eden Dönmez, kurulu gücün yüzde 92'sinin GES projeleri oluşturduğuna da dikkat çekti.