Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı ile Enerji Verimliliği Derneği tarafından hem bilgi hem de davranış boyutunda gelişimi tespit etmek amacıyla hazırlanan Enerji Verimliliği Bilinç Endeks Raporu, kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedefliyor. Hazırlanan raporun telif hakkı ve diğer haklar EVÇED ve ENVER Derneğine aittir. Rapora göre Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi 200 üzerinden 177,9 seviyelerinde olduğu görülüyor. Davranış Endeksi ise 200 üzerinden 137,5 oranıyla dikkat çekiyor, bu da bilincin davranışa dönüştürülmesi gerektiğini gösteriyor. Toplumun %87,4'ü Enerji Verimliliğinin önemini biliyor ancak %42,6'sı EKB’den haberi bulunmuyor. Hanelerin aklına ile olarak yalıtım gelirken bilinçlendirme çalışmaları kapsamında verimlilik eylemlerinin günlük pratiklerin bir parçasına dönüşmesi gerektiği ortaya çıkıyor. 

ENDEKS NOTLARINDA HANGİ BAŞLIKLAR ÖNE ÇIKIYOR? 

Kamuoyunun 2019 yılında Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi 0-200 değer aralığında 157,7 olarak tespit edilmiştir. Bu değer bize kamuoyunun enerji verimliliği konusunda orta üst seviyede bilinç düzeyi olduğunu gösteriyor. Kamuoyunda Enerji Verimliliği Bilgi Endeksi 177,9 olarak tespit edilmiştir. Bu değer, kamuoyunun enerji verimliliği konusunda yüksek - alt seviyede bilgi düzeyi olduğunu gösteriyor. Kamuoyunda Enerji Verimliliği Davranış Endeksi ise 137,5 olarak tespit edilmiştir. Bu değer, enerji verimliliği konusunda davranış boyutunun orta – alt seviyede olduğunu ifade etmektedir. Bilginin davranışa dönüşündeki açıklık, ilgili tüm paydaşlar ile çalışılması gereken gelişim alanını ortaya koyuyor. 

Kamuoyunun yüzde 87,4’ü enerjiyi verimli kullanmanın önemini biliyor.  Kamuoyunun yüzde 3,4’ü gerçek anlamda tasarruf sağladığına inanmadığı için, yüzde 3,4’ü ihtiyaç duymadığı için, yüzde 2,2’si konforu azalttığını düşündüğü için, yüzde 1,7’si çevrenin enerji verimliliği ile korunabileceğini düşünmediği için enerjinin verimli kullanımını önemli bulmuyor.  Kamuoyunun yüzde 64,9’u enerji tasarrufu konusunda bilgi sahibi olduğunu belirtiyor, sosyoekonomik statü yükseldikçe, enerji tasarrufu konusunda bilgi düzeyi artıyor.