Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi, düzenli olarak gerçekleştirdiği Türkiye Toplumu’nun Enerji Tercihleriyle ilgili araştırmanın dördüncüsünü tamamladı.  Araştırmanın sonuçlarına göre enerji ve ekonomi politikalarına duyarlılık arttı, enerji pahalılığı gündemdeki yerini korudu, çevre sorunlarına yönelik toplumsal endişe yükseldi. 

İLGİLİ ANKETE 1215 KİŞİ KATILDI 

Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi, 16 ilde 18 yaş ve üzeri 1.215 kişiyle anket gerçekleştirdi. Anketin sonucunda enerji ve ekonomi politikalarına olan duyarlılığın arttığı görüldü. Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması”nın sonuçları, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, Proje Koordinatörü ve CESD Müdürü Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger ile proje çalışanları Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, Prof. Dr. Meltem Ucal, Doç. Dr. Gökhan Kirkil ve Dr. Öğr. Görev. Emre Çelebi’nin yer aldığı basın toplantısı ile paylaşıldı. 

ENERJİ PAHALILIĞI YİNE GÜNDEMDE 

Ankette “Türkiye enerji sisteminin en önemli sorunu nedir?” sorusu yer aldı. Bu soruya verilen yanıtlarda ilk sırayı pahalılık aldı. 2016 – 2018 yılarında alınan yanıta göre bu oran yüzde 31’den 42’ye çıkmış oldu. Çevre sorunları da ankette yer alan bir diğer başlıktı. Toplumsal endişenin bu konuda arttığını gösteren anket oranları yüzde 22’yle ikinci sıradaki yerini aldı. Enerjide en önemli sorun olarak görülen ithal enerjiye olan bağımlılık konusu ise yüzde 8 oranında düşüş gösterdi. 

•    Enerji tüketiminde aşağıdakilerden hangisi önemlidir? Sorusuna “ucuz olması” yanıtı verildi. 

•    “Evinizde toplam enerji tüketimi için aylık ne kadar harcıyorsunuz?” Sorusuna 2017-2019 arasında verilen 401-450 TL cevabı yüzde 5’ten yüzde 8’e, 451-500 TL cevabı yüzde 3’ten yüzde 7’ye, 501 TL ve fazlası cevabı da yüzde 7’den yüzde 17’ye yükseldi.

•    “Elektrik fiyatlarını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna ‘yüksek’ cevabı verenlerin oranları 2016-2019 arasında sırasıyla yüzde 86, 80, 90, 85 olurken, ‘normal’ bulanların oranı yüzde 13, 19, 8, 10 olarak gerçekleşti. 

•    “Geçtiğimiz bir yılda, gelirinizin yetersiz kalması nedeniyle toplam enerji tüketiminizde kısıntıya gittiğiniz oldu mu?” sorusuna 2018’e göre ‘çok büyük miktarda kıstık’ diyenlerin oranı yüzde 4’ten yüzde 12’ye, ‘ciddi oranda kıstık’ diyenlerin oranı ise yüzde 16’dan yüzde 22’ye çıktı.

•    ‘Yaşadığınız il sınırları içinde yenilenebilir enerji santrali kurulmasını ne derece desteklersiniz?’ sorusuna farklı sonuçlar ortaya çıktı. Bu yıl ilk üç sırayı güneş, rüzgar ve doğalgaz aldı. 
   
•    Evdeki enerji ihtiyaçlarınızı karşılamak için kullanmayı tercih ederdiniz’ sorusuna verilen yanıtlarda değişiklik olmadı ve doğalgaz, güneş ve rüzgar tercih edildi. 

•    Enerji verimliliğinin tanımı nedir? Sorusunun yanıtına yüzde 57 kişi doğru verdi, sürdürülebilirlik kavramını doğru bilenlerin oranı ise yüzde 37’de kaldı.