Yüksek elektrik tüketimli işletmelere elektrik piyasası konusunda danışmanlık hizmeti veren AFA Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Bülent Çebin, enerji sektöründeki dijitalleşme sürecinin avantajlarından bahsetti. Çebin, birçok işletmeninin enerji maliyetini yatırım gerektirmeden düşüren hizmetler sunduklarını belirtti. Çebin, enerjinin dijitalleşmesiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Ulusal ve uluslararası birçok işletmenin enerji maliyetlerini yatırım gerektirmeden düşüren hizmetler sunuyoruz. Elektrik satın alma danışmanlığı, elektrik tarife yönetimi, elektrik faturalarının denetimi ve işletmelere yansıtılan cezalar gibi konularda çözümler üretiyoruz. Dijitalleşen hatlardan ziyade fabrikaların elektrik tüketimlerini izleyen ve sonuçlar çıkaran yazılımlar ile hedeflenen verimliliğe ulaşılıyor.” 

ÖLÇMEDİĞİNİZ BİR ŞEYİ YÖNETEMEZSİNİZ

Enerji sektöründeki işletmelerin gerçekleşen tüketimlerini ihtiyaca yönelik yazılımlar ile kontrol ederek ölçümlemeye başlamasını çok önemli ve gerekli buluyorum. Elektrik satın almasının en önemli unsuru saatlik tüketimlerdir. Bu tüketimlerin olması sizin lisans sahibi elektrik şirketlerinden en avantajlı fiyatları almanıza imkan tanıyor. Saatlik tüketimler ile elektrik şirketleri işletmelerin profil maliyetini hesaplarlar. Elektrik satın almasının önemli maliyet kalemlerinden bir diğeri ise dengesizlik maliyetidir. Elektrik tüketimlerini kontrol ederek tüketim tahminin ne kadar doğru yaparsanız dengesizlik maliyetini düşürebilirsiniz. Bazı işletmeler elektrik satın alması esnasında dengesizlik maliyetini üstlenmek istemezler. Dengesizlik maliyetini satın alma yaptığınız şirketin üstlenmesini istemek en çok tercih edilen yöntemdir. Bu basit olan yöntem ile süreç çözülmüş gibi görünse de aslında işletme maliyetini artırmış olur. Dengesizlik maliyeti konusunda destek veren yazılımlar bulunuyor. Saatlik tüketimler ve dengesizlik maliyetinin yönetilmesi ihtiyacı karşılanabilir. Danışman olarak da bu konularda destek veriyoruz.    

“FİYATA BAKARAK YAZILIM TERCİH EDİLMEMELİ”

Fiyata bakarak yazılım tercih edilmesi sizi daha fazla maliyete sürükleyebilir. İşletmeler maliyet düşürme güdüsü ile en ucuz ürün ya da hizmetleri araştırabiliyor. Ancak bu her zaman doğru bir yöntem olmayabilir. İhtiyacınıza cevap vermeyecek bir yazılım sadece daha ucuz diye tercih edilmesi size fiyat konusunda avantaj sağlayabilir. İhtiyacınıza cevap vermeyecek bir yazılım aslında çok daha pahalı olacaktır. Bu sebeple bu tarz bir yazılımın satın alma departmanından çok hizmeti kullananlar tarafından seçilmesi veya konu hakkında danışmanlık desteği alınması doğru olacaktır.

YAZILIMLAR NASIL DAHA İYİ HALE GELEBİLİR?    

İşletmeler siz yazılım satılıyor diye satın alma yapmaz. Faydanın kullanıcıya gösterilmesi gerekir. Sektörde enerji izleme hizmeti sağlayan birçok yazılım şirketi vardır. Yazılım konusunda önemli deneyime sahip olan bu firmalar tüketim tarafının ihtiyaçlarını doğru şekilde anlayamadığı görüyoruz. Sadece sayaç üzerinden tüketim izleyen yazılımların rakiplerinden farkı kalmıyor. Belli bir tüketim büyüklüğüne sahip işletmelerin elektrik sayacı, bağlı bulundukları elektrik dağıtım şirketinin ücretsiz olarak kullanıma sunduğu OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) üzerinden takip edilebilir. Ücretsiz olarak sunulan bu hizmet varken gerçekleşen tüketimlerin grafikler ile kullanıcılara sunulması satın alma tercihi oluşturmayacaktır. Birçok yazılım şirketlerinin bu konuda ihtiyaca cevap veremediğini görüyoruz. Örneğin gerçekleşen tüketimleri saatlik olarak okuyarak tedarik anlaşmasının çeşidine göre ay sonu yaklaşık elektrik faturasını hesaplaması kullanıcıların büyük ilgisini çekecektir. OSB içindeki işletmelerin faturaları anlaşılmaktan ve şeffaflıktan uzak kalabiliyor. Tüketimlerin farklı dönemlere veya farkı lokasyonlara göre kıyaslanabilmesi de işletmeler için faydalı olacaktır. Bunun gibi kullanıcı ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayan yazılımlar rakiplerine göre pahalı duruma gelse bile tercih edilebilir.