Enerjisa Enerji, on yıl önce hayata geçirdiği, uluslararası ödüllü “Enerjimi Koruyorum” sosyal sorumluluk projesini geliştirerek sürdürüyor. Bugüne kadar 14 ilde, 580 okulda, 330 gönüllü çalışanı ile 250 binden fazla öğrenciyle buluşan, enerji verimliliği ve tasarruf bilincini çocuklara benimsetmek amacıyla yürütülen projenin mobil oyunu da kullanıcıların beğenisine sunuldu. Yenilenen mobil oyun sayesinde çocuklar, günde bir saatlerini ayırarak, enerji verimliliği ve tasarrufunu eğlenceli bir şekilde öğrenebilecek. 
Enerjisa Enerji tarafından bağımsız bir araştırma şirketi işbirliğiyle Türkiye’de çocukların enerji tasarrufu bilincini ölçmek üzere 7-13 yaş arası çocukların ebeveynleriyle görüşerek gerçekleştirilen pazar araştırması verilerindeki bulgular ise dikkat çekiyor. Buna göre çocukların yüzde 51’inin elektrik tasarrufu konusundaki bilincinin sınırlı seviyede olduğu görülüyor. En yüksek tasarruf farkındalığı ise 13 yaşta görülüyor. Tasarruf alışkanlıklarından özellikle ise su israfı ve bilinçli elektrik kullanımı, çocukların en çok dikkat ettiği konuların başında geliyor.

Enerjisa Enerji, "Enerjimi Koruyorum" projesinin dijital açılımı olan mobil oyununu ilkokul çağındaki çocukların beğenisine sunuyor. Geleceğimizin elçisi ilköğretim çağındaki çocuklarda, enerji verimliliği ve tasarrufu bilincinin eğlenceli bir yolla yaygınlaştırılarak artırılması amaçlanarak tasarlanan mobil oyun, pandemi şartlarında eğitimine evde devam eden çocuklar düşünülerek geliştirilip yenilendi. Mobil oyunun oynanma süresi ise çocukların dijital bağımlılıktan korunması amacıyla günde bir saat ile sınırlandırıldı. 

İlk olarak dört yıl önce uygulama marketlerinde yerini alan Enerjimi Koruyorum mobil oyununu bugüne kadar binlerce kişiye ulaştı. Mobil oyun, özellikle pandemi döneminde evde kalan çocuklar için güncellenerek yeni tasarımıyla mobil uygulama marketleri arasında yerini aldı.

ÇOCUKLARDA ENERJİ TASARRUFU BİLİNCİ SINIRLI

Türkiye çapında yaklaşık 1.000 çocuğun enerji tasarrufu farkındalığını ve davranışsal duyarlılıklarını ölçmek amacıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçları 7-13 yaş arası çocukların yüzde 51’inin enerji tasarrufu hakkında çok az bilgi sahibi olduğunu ortaya koydu. Bu oran iklim değişikliği ve küresel ısınma konularında ise yüzde 74’e çıkıyor. Tasarruf farkındalığı yüzde 52 ile en yüksek 13 yaş çocuklar olurken 7 yaş çocuklarda ise yüzde 36 ile en düşük olduğu görülüyor.

İklim Değişimi konusu 10 yaş üstü çocuklarda; Enerji Tasarrufu ve Küresel Isınma konuları ise 11 yaş üstü çocuklarda, daha küçük yaş gruplarına kıyasla anlamlı olarak daha yüksek oranda farkındalığa sahip. 7-13 yaş arası çocukların neredeyse tamamı, farklı duyarlılık seviyelerinde olsalar da, muslukları ve elektrikleri kullanım dışında kapalı tutmaya özen gösteriyor. Elektrikli alet kullanımında tasarruf bilincine sahip çocukların yarısı ise buzdolabını sürekli açıp kapamamak gerektiğinin farkındalar. 

AİLEDE VE OKULDA ÖĞRENEİYORLAR

Araştırmaya göre; enerji tasarrufu konusunda en büyük eğitim aileler tarafından verilirken ailelerden sonra çocuklar gerekli öğrenimi okulda edinebiliyor. Çocukların yüzde 76’sı enerji tasarrufu ile bilgiyi ailelerinden alırken yüzde 73’ü ise okuldaki bilgilendirmeler sayesinde tasarrufun önemini kavrıyorlar. Sosyal medya kanalları ve dijital aplikasyonların ise sıralamada çok geride kaldığı görülüyor. Bu anlamda çocukların en fazla vakit geçirdiği dijital mecralarında geliştirilmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Enerjisa Enerji Enerjimi Koruyorum projesi ile bu alanın gelişmesine de katkı sağlamayı hedefliyor.