Uluslararası Enerji Ajansı küresel enerji sektörünün 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefine ulaşması için 2030 yılına kadar güneş enerjisinde 630 GW, rüzgar enerjisinde ise 390 GW kurulu güce sahip projelerin devreye alınması gerektiğini açıkladı. 

ENERJİ TEDARİKİ KESİNTİSİZ VE ERİŞEBİLİR OLMALI 

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "2050'de Sıfır Emisyon: Küresel Enerji Sektörü için Yol Haritası" özel raporunda yer alan önemli başlıklar ile ilgili açıklama yaptı. Rapora göre, sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yeni fosil yakıt projelerinin yapılmaması, enerji tedarikinin kesintisiz ve herkesin erişebileceği şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Diğer yandan hükümetlerin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda bugüne kadar açıklanan taahhütlerini yerine getirmesi, bu yapılsa bile enerji sektörü kaynaklı karbon emisyonlarını 2050'de sıfıra indirmek için yetersiz kaldığını gözler önüne seriyor. Bu kapsamda IEA'nın 2050'de sıfır emisyon hedefine ulaşılması için küresel enerji sektörüne sunduğu 400 maddelik yol haritasına göre, 2030'a kadar güneş enerjisinde yıllık 630 gigavat, rüzgarda ise 390 gigavat kapasitenin devreye alınması gerekiyor. Bu rakamlar 2020'de oluşturulan rekor güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin 4 katına karşılık geliyor.

5 TRİLYON DOLAR YATIRIMA İHTİYAÇ VAR 

Küresel enerji sektöründe hali hazırda yıllık 2,3 trilyon dolar seviyesinde bulunan toplam yatırımların ise sıfır emisyon hedefleriyle uyumlu bir senaryoda 2030'a kadar yaklaşık 5 trilyon dolara çıkması gerekiyor. Bu yatırımın küresel ekonomik büyümeye katkısının yıllık yüzde 0,4 olacağı hesaplanıyor. Yatırımların 2050'ye kadar ise yıllık 4,5 trilyon dolar olacağı öngörülüyor. Bu nedenle, küresel enerji sisteminin köklü bir dönüşüm yaşaması, yatırımların büyük ölçüde artmasını ve sermayenin temiz enerji kaynaklarına yönlendirilmesini gerektiriyor. Küresel enerji dünyasının tamamen farklı olacağı 2050'de dünya nüfusunun 2 milyar artmasına rağmen enerji talebinin bugüne göre yüzde 8 azalacağı tahmin ediliyor. (AA)