Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Maden ve Enerji Komitesi, 25 Şubat Salı günü “Enerji Maliyetlerimi Nasıl Düşürebilirim?” başlıklı programı düzenledi. Sanayideki verimlilik fırsatlarının anlatıldığı organizasyon, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın gerçekleştirdiği açılış konuşmasıyla başladı. MÜSİAD Maden ve Enerji Komitesi Başkanı Dr. Cihad Terzioğlu, MÜSİAD Yenilenebilir Kaynaklar ve Atık Yönetimi Komitesi Başkanı Gökhan Yetkin, MÜSİAD Maden ve Enerji Komitesi Başkan Yardımcısı Altuğ Karataş ve GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli’nin gerçekleştirdiği konuşmayla devam etti. 

“ÜRETTİĞİMİZ ENERJİYİ DOĞRU YÖNLENDİRELİM”  

“Enerji Maliyetlerimi Nasıl Düşürebilirim?” başlıklı programın açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, son yıllarda dünyada güçlü bir değişimin yaşandığına işaret ederek dijitalleşmenin arttığını ve enerji alanında da önemli dönüşüm yaşandığını belirtti. Kaan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Biz sanayiciler olarak enerji kaynaklarını bulmaya yönelik çalışmalar yapmaya devam ederken aynı zamanda işletmelerimizdeki tüketimi en verimli şekilde yapmaya çalışıyoruz. Enerji, sanayide hammadde ve personelden sonra gelen en büyük üçüncü gider kalemidir. Üretimde avantajlı konuma geçebilmek için enerji maliyetlerimizi düşürmeli ve alternatif enerji kaynaklarından yararlanmalıyız. Kendi enerjimizi üretmeye yönelik çalışmalarımızın artmasını ve aynı zamanda ürettiğimiz enerjiyi en doğru şekilde yönlendirmeyi istiyoruz.” dedi.  

“VAP PROJELERİNDE YENİ FIRSATLAR VAR” 

Sanayide enerji verimliliği ile ilgili fırsatlar hakkında bilgi veren MÜSİAD Maden ve Enerji Komitesi Başkan Yardımcısı Altuğ Karataş, basınçlı havadan aydınlatmaya kadar işletme içerisindeki birçok alanla ilgili çalışma yapılabileceğini vurguladı. Karataş konuşmasına şu sözlerle devam etti: Cumhurbaşkanlığımız tarafından enerji verimliliği ile ilgili birtakım kararnameler çıkarılıyor. Bu kararname kapsamında sanayide enerji verimliliği ile ilgili önemli rakamlara ulaşılması hedefleniyor. 1000 TEP ve üzeri yıllık enerji tüketimi olan işletmelerin enerji verimliliği ile ilgili etüt çalışması yapılması ve çalışmayı 4 yılda bir tekrarlaması zorunlu hale getirildi. Geçtiğimiz yıla kadar 1000 TEP ve üzeri enerji tüketimi olan işletmeler, Verimlilik Artırıcı Proje kapsamında yüzde 30 hibe desteği alabiliyordu. Bu sene 1000 TEP zorunluluğu 500 TEP’e düşürülerek daha çok işletmenin faydalanması sağlandı. İşletmelerde Enerji Yöneticisi yoksa, yetkilendirilmiş enerji verimliliği firmalar vasıtasıyla Enerji Yöneticisi hizmeti alma hakkı getirildi. Sevindirici bir diğer gelişme ise Verimlilik Artırıcı Projelerle ilgili oldu. Her sene 31 Ocak’a kadar başvuru yapılması zorunlu olan VAP projeleriyle ilgili süre kaldırıldı ve istenildiği zaman başvuru yapma hakkı getirildi.” dedi  

“ENERJİNİZİ İZLEYEREK TÜM YIL ETÜT ÇALIŞMASI YAPABİLİRSİNİZ” 

Son dönemde enerjinin dijitalleşmesiyle birlikte artan ihtiyacı ve sağlanan avantajları anlatan MÜSİAD Maden ve Enerji Komitesi Başkanı Dr. Cihad Terzioğlu, enerjinin izlenmesi konusundaki hususlara değindi. Terzioğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Enerji verimliliği etüt çalışması yapması gereken işletme sayısının artacağını ve bu konuyla ilgili finans ihtiyacının doğacağını 2018 yılı itibariyle öngörüyorduk. Bugün enerji verimliliği etüt çalışmaları ile sağlanan çalışmalar kapsamında enerjinin dijitalleşmesi, izlenmesi ve ölçülmesi önem arz ediyor. Enerji izleme Türkiye’de birkaç yıldır aktif olarak isteniyor ve yatırım yapan işletmelerin sayısı artıyor. Enerjinin izlemesiyle ilgili Türkiye’de yerli yazılımlar mevcut. Örneğin; bu sistem ile bir kompresörün tüm davranış özelliklerini takip edebilir, kaydedebilir ve yıl içerisindeki davranışlarını tahmin edebiliriz. Bu sayede enerji verimliliği etüdünü 7/24 çevirim içi olarak kendimiz gerçekleştirebiliriz. Bunun yanında enerjinizi izleyerek hangi noktalarda tasarruf ve verimlilik sağlayabileceğimizi ölçmemiz mümkün. Özellikle plastik gibi özel ve zor sektörlerde faaliyet gösteren sektörlerin bu konuya ağırlık vermesi gerekiyor.” dedi.