2009 yılından bu yana Goodway firmasının Türkiye distribütörü olan İnci Enerji, sahip olduğu iş disiplini ile edindiği tecrübeyi üretim alanına da aktarıp “BORTEMA” markasıyla boru temizleme makinesi imalatına başlamıştır.

SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE BAKIMIN ÖNEMİ

Artan enerji maliyetleri ve küresel ekonomi şartlar doğrultusunda, ticari ve endüstriyel işletmeler enerji maliyetlerini düşürmek için yeni yollara başvurmaktadır. Enerji ihtiyacı her yıl yaklaşık yüzde 4-5 oranında artmaktadır. Bu artışa bağlı olarak enerji maliyetleri de artmakta ve kullanıcılara her ay ağır bir fatura bedeli çıkarmaktadır. Enerji maliyetleri artarken, bu harcamayı yıldan yıla sabit tutmak oldukça zordur.  Enerji tasarrufunun çok önem kazandığı bu dönemde, İnci Enerji olarak işletmelerin en büyük sıkıntısı olan yüksek enerji maliyetlerini düşürmek, maksimum performansı sağlamak, birim üretim başına harcadıkları enerjiyi minimize etmek için enerjinin etkin kullanılmasını sağlayan tüm ürünlerini işletmelere sunmaktadır. Her türlü işletme bütçesinde, ısıtma-soğutma sistemleri en önemli enerji giderlerini oluşturabilmektedir. Enerji maliyetleri artarken, bu harcamayı yıldan yıla sabit tutmak oldukça zordur. Bu nedenle ısıtma- soğutma sistemlerinde enerji verimliliği uygulamaları yüksek tasarruf sağlamaktadır. Ticari ve endüstriyel işletmelerde soğutma genellikle Chiller, Kondenser, Eşanjör ve evaporatörler gibi soğutma sistemleri ile yapılmaktadır.  Soğutma sistemlerinin düzenli temizliği ve bakımı çok önem taşımaktadır.  Soğutma sistemlerinin içerisinde meydana gelen ısı değişiklikleri; boruların iç kısmında kışır, birikinti, çamur ve balçık gibi kirliklerin oluşmasından meydana gelir.  Bu oluşan kirlilikler verim düşmelerinin bir numaralı etkenlerindendir. 

Soğutma Sistemlerinde 2 türlü temizlik yapılmaktadır. 

• Kimyasal temizlik 
• Mekanik temizlik (harbileme) 

Borularda meydana gelen tıkanmaların kimyasal ve mekanik olarak temizliğinin ve bakımının yapılmasını sağlayan yüksek teknolojili makinelerle verim kayıpları minimum düzeye indirgenerek, maksimum tasarruflar sağlanır. 

KİMYASAL TEMİZLİK ÖZELLİKLERİ VE AVANTAJLARI 

İnci Enerji 2013 yılında Kamco (İngiltere) firmasının distribütörlüğünü alarak faaliyet alanını daha da genişletmiştir.  Kamco firması tesisat temizlikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin kireç, kışır ve balçık gibi birikimlerinin temizliği için kimyasal çevrim pompaları ve kimyasallarını üretmektedir. Birçok işletmenin enerji kayıplarına neden olan bu kirlilikler nedeniyle işletmelerde yaşanan sıkıntıların ortadan kalkması için kolay ve rahat çözümler sunmuştur.

Kamco makine ve kimyasalları, ısıtma ve soğutma sistemlerinde meydana gelen çamur, kireç, pas ve korozyon artıklarının temizliğinde kullanılmaktadır. Kamco makine ve kimyasallarının rakiplerine göre birçok üstünlüğü bulunmaktadır. Kamco ilk Power Flush kimyasal temizleme pompasını 1992 yılında üretmiştir. Kamco makine, aksesuar ve kimyasalları 20 yılı aşkın süredir de müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.  Uygulamayı gerçekleştirecek mühendis ve teknik personellere ısıtma-soğutma sistemlerinin bakım ve temizliği konularında deneyimleri ile farklı bir bakış açısı sunuyor.

Kamco Kimyasal Yıkama Pompası'nda, tank ve pompa tek parçadan oluşmaktadır. Bağlantı elemanlarına ihtiyaç yoktur. Uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz. Taşıma kolu ile tank tek parçadan oluşmaktadır. Gövdesinde kullanılan malzeme polypropilendir. Bu nedenle oldukça sağlamdır. Arıza riski en aza indirgenmiştir.

Kamco Kimyasal Yıkama Pompasında, pompa ve elektrik motoru arasında keçe ve conta yoktur. Pompadan elektrik motoruna sıvı sızdırması olmamaktadır. Islak ve kuru çalışabilmektedir.
Kamco Kimyasal Yıkama Pompası rakiplerine göre daha yüksek debide çalışmaktadır. Bu hem temizlik süresini kısaltır hem de daha iyi temizlik yapılmasını sağlar. Tek bir vana ile iki yönlü yıkama  yapılabilmektedir. Temiz su besleme, tahliye ve sirkülasyon işlemleri vanalarla makine üzerinden kontrol edilmektedir. Kamco Kimyasal Yıkama Pompası, tüm asitlerde güvenle kullanılabilmektedir. Ayrıca sterilizasyon işlemi için de kullanıma uygundur. Bakım gerektirmez. Kompakt ve portatiftir.

MEKANİK TEMİZLİK ÖZELLİKLERİ VE AVANTAJLARI 

Mekanik temizlik harbileme olarak da bilinen boru içindeki kirliliklerin fırçalama yöntemiyle ortamdan uzaklaştırılması işlemidir. Birçok sistemde kimyasal temizlik yapıldıktan sonra kalan kışır tabakasının harbileme yapılarak temizlenmesinde fayda vardır. Yumuşak su ve osmos suyu kullanan işletmelerde kışır oluşumunun yanı sıra yosun ve balçık oluşumları kaçınılmazdır. Soğutma kulelerinden gelen ve dış ortama açık olan sistemlerde özellikle sıcak havaların etkisiyle oluşan bakteri ve yosunlar kondensere ve eşanjörlere taşınmaktadır.  Bu tarz kirliliklerde mekanik temizlik ön plana çıkmaktadır. Boru içerisinde zamanla oluşan kireç, kışır ve çamur birikintileri sistemlerin verimlerinin düşmesine hatta bazen sistemlerin devre dışı kalmasına neden olmaktadır. Zorlu ortamlarda rahatlıkla çalışabilmesi için tasarlanmış BORTEMA BTM-15S, boru temizliğinde mükemmel performans sergilemektedir.

Soğutma sistemlerinizin boru uzunluklarına ve boru iç çaplarına göre aksesuarları özel olarak seçilmektedir. BTM-15S boru temizleme makinesinin sulu şaftına istenilen temizleme aparatları, kazıma bıçakları ve fırçalar takılabilmektedir. Temizleme aparatları borulara hiçbir zarar vermeden güvenli ve etkin biçimde tortuları söker atar. Suyun etkisiyle temizlenen tortular dışarıya atılarak yüksek performans da temizlik ve enerji tasarrufu sağlamaktadır.

BTM-15S boru temizleme makinesi 6mm ile 25,4mm aralığındaki tüm boru çaplarında güvenle kullanılmaktadır. Makineye bağlı şaftın dönme devri hava siviçli ayak pedalıyla sağlanmaktadır. Dönme gücü ve boru içerisine su püskürtmesi, ayak pedalına basıldığında otomatik devreye girer, pedaldan çekildiğinde devre dışı kalır. Pedala basıldığında dönme gücü devreye girip, pedaldan çekildiğinde devre dışı kalmaktadır.

Makine zorlu bölgelerde rahatlıkla çalışabilmesi için yatay ve dikey çalışmaya uygun olarak dizayn edilmiştir. Makineye bağlanan esnek şaftları çelik spiralli ve su ceketli yapıdadır. Esnek şafta bağlanan uygun temizleme aparatları ile bakır (düz ve yivli olarak), demir, titanyum, paslanmaz çelik vb gibi tüm düz ve U borularda kullanılmaktadır.