Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember, Türkiye'ye ilişkin analizini paylaştı. Verilen bilgiye göre, küresel piyasalarda doğal gaz fiyatları son bir yıl içerisinde 7 kattan fazla artış gösterdi. Doğal gaz fiyatlarındaki yükselmenin etkisi elektrik faturalarına yansıdı. Bu rakam geçtiğimiz yıl Türkiye’nin elektrik üretiminin üçte birini oluşturdu. Buna karşın yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen her birimdeki elektrik üretimi, fosil yakıtlardan elde edilen üretimin ve ithalatın önüne geçti. 

46,3 TERAVAT SAAT ELEKTRİK ÜRETİLDİ 

Türkiye'de 1 Mayıs 2021-30 Nisan 2022 döneminde rüzgar ve güneş enerjisi santralleri 46,3 teravatsaat elektrik üretti. Bu miktar doğal gaz santralleri tarafından üretilseydi 7 milyar dolarlık fazladan ithalat yapılması gerekecekti. Şayet önümüzdeki aylarda doğal gaz fiyatları aynı rakamlarda kalırsa Türkiye’de rüzgar ve güneşin her ay yaklaşık 700 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor. 

RÜZGAR VE GÜNEŞTE POTANSİYEL VE BÜYÜME FIRSATI ÇOK YÜKSEK

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Ember Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan, “Doğru politikalarla yenilenebilir enerji daha çok fayda sağlayacaktır. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması sonrasında Türkiye’de yenilenebilir enerji kurulumları serbest piyasa ve ihaleler üzerinden ilerleyecek. Lakin bunun olabilmesi için rüzgar ve güneş enerjisi için daha fazla kapasite tahsis edilmesi gerekiyor. Yatırımları sekteye uğratacak piyasa müdahalelerinden kaçınılması gerekiyor. Enerji kriziyle mücadele, özellikle güneş enerjisi gibi çok hızlı uygulanabilen çözümlere ihtiyaç duyuyor." ifadelerini kullandı. (AA)

JEOTERMAL ENERJİDE H2S VE SERA GAZLARININ SÜREKLİ İZLENMESİ JEOTERMAL ENERJİDE H2S VE SERA GAZLARININ SÜREKLİ İZLENMESİ