HOPEWIND VE FORTIS ENERGY TEMİZ ENERJİ İÇİN ANLAŞTI HOPEWIND VE FORTIS ENERGY TEMİZ ENERJİ İÇİN ANLAŞTI

ŞEBEKE HARCAMALARININ YÜZDE 50'SİNİN ARTIRILMASI GEREKECEK

“Dünya liderlerinin Kasım’da bir araya gelecekleri 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı  (COP26) iklim krizi ile mücadelemizde bir dönüm noktası olabilir” diyen EY Türkiye Enerji Sektör Lideri Erdem Tecer, “Yatırımların ve politika desteğinin artırılması yenilenebilir enerjide yakalanan hızlı büyümeyi teşvik etmeyi sürdürüyor. Ancak ülkelerin net sıfır emisyona adaptasyonun devam etmesi ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılabilmesi için şebeke harcamalarının gelecek 10 yıllık dönemde %50 artırılmasının gerekebileceğini öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Doğu Avrupa net sıfır emisyon çabalarını yoğunlaştırıyor
Dünya genelinde yenilenebilir enerji yatırımlarının çekiciliği ve sundukları fırsatlar bakımından ilk 40 ülkenin sıralandığı endekste, son dönemde özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin net sıfır emisyon hedeflerine yönelik çabalarını yoğunlaştırmaya başladıkları ortaya konuyor. Öte yandan Batı Avrupa ekonomileri ile kıyaslandığında, Doğu Avrupa’nın yeşil enerji altyapısının geliştirilmesinde geri kaldığı belirtiliyor. Doğu Avrupa’dan yalnızca Polonya ve Macaristan endeksteki 40 ülke arasında yer alıyor. Bununla birlikte tüm Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliği’nin (AB) 2050 yılına kadar karbon nötr olma yolundaki hedefine ulaşmak için ekonomik, sosyal ve politik adımlar atmayı sürdürdükleri ifade ediliyor.

YETA ENDEKSİ ENERJİ TEDARİKİ ÇEKİCİLİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR

Endekse göre; çevre, sosyal ve yönetişim (ÇSY) önlemlerinin şirket ve yatırımcıların gündemlerinde en üst sıraya yükselmesi ile birlikte kurumsal Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmaları (YETA) temiz enerjinin büyümesinde önemli bir itici güç haline geldi. 58. RECAI kapsamında hazırlanan yeni YETA Endeksi de yenilenebilir enerji tedariki çekiciliğine odaklanıyor ve ülkeleri kurumsal YETA piyasalarının büyüme potansiyeline göre sıralandırıyor. 
“YETA ile büyük ölçekli şirketlerin daha iyi kararlar almalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz”
YETA Endeksi ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdem Tecer, “Tesis dışı kurumsal YETA piyasasında küresel çapta kaydedilen büyümeden de görüldüğü üzere, iklim değişikliğinin getirdiği sorunların da etkisiyle ÇSY konuları yenilenebilir enerji yatırımları kararlarında en önemli belirleyici faktör olmaya devam ediyor. RECAI’nin bu sayısı itibarıyla hazırlamaya başladığımız YETA Endeksi ile karbon emisyonlarını azaltma ve yenilebilir enerji hedefleri konusunda büyük ölçekli şirketlerin bilgiye dayalı daha iyi kararlar almalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz” dedi.