Enerji geri kazanım uygulamaları, kurumlara çok büyük enerji tasarrufu sağlayıp, enerji maliyetlerini önemli oranda azaltırken aynı zamanda karbondioksit salınımını da düşürür. İşletmeler, atık enerjiyi yeniden kullanarak hem çevre korumasına yardımcı olabilir hem de enerji tasarrufunu üst düzeye çıkarabilir. Endüstriyel hava kompresörler, elektrik enerjisini yüzde 80 ila 93 oranlarında ısıya dönüştürür. Düzgün tasarlanmış bir ısı geri kazanım ünitesi, mevcut termal enerjinin yüzde 50 ila yüzde 90'ını geri kazandırır ve bunu hava veya suyu ısıtmak için kullanır. 

ENERJİYİ GERİ KAZANILMASINI SAĞLIYOR 

“Kompresör tekniğinde sıkıştırma işlemi için kullanılan enerjinin yüzde 93’e yakın kısmı ısıya dönüştürülüyor ve radyasyon yolu ile kaybediliyor” diyen Enç, detayları şu sözlerle anlattı. “İyi tasarlanmış bir enerji geri kazanım sistemi, kaybedilen bu enerjinin büyük bir kısmının geri kazanılmasını ve kullanılabilir bir enerjiye dönüşmesini sağlar. Doğalgaz ve fuel oil gibi geleneksel enerji kaynaklarının kullanımını azaltmak için uygulama sürecinde ön ısıtmaya tabi tutulmuş su kullanarak CO2 emisyonu azaltılabilir. Atlas Copco Kompresör Tekniği’nde hem hava hem de su soğutmalı vidalı kompresörleri bulunuyor. Ayrıca santrifüj teknolojili turbo kompresörler için ısı geri kazanım sistemleri yer alıyor. Bu kompresörler, enerji geri kazanımı sağlıyor. Ayrıca kurumların yüksek oranlarda tasarruf elde etmelerine olanak sağlıyor. Kurumlar, ihtiyaçlarına uygun kompresör ekipmanlarını belirlemek ve ısı geri kazanım hakkında bilgilenmek için, Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak ücretsiz sunduğumuz mühendislik hizmetlerinden faydalanabilirler.” dedi. 

ENERJİ GERİ KAZANIM UYGULAMALARI İLE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYIN 

Enç, bir örnek ile enerji geri kazanım sonucunda elde edilecek kazançlara dikkat çekti. “Otomotiv yan sanayinin önde gelen üreticilerinden biri olan müşterimiz, prosesinde yüksek oranda basınçlı havaya ihtiyaç duyuyordu. 3 adet GA160+ ve 1 adet GA250 model yağ enjekteli vidalı basınçlı hava kompresörlerinin her biri enerji geri kazanım ünitelerine bağlı olarak çalıştırıldı. Sistem ayrıca kompresörleri ihtiyaç doğrultusunda çalıştırıyor ve enerji verimliliği sağlayan merkez kontrolcü sistem tarafından kontrolü sağlanıyor. Bu tesiste ise farklı boya işlemlerinde kullanılmak amacıyla yüksek oranda sıcak su ihtiyacı vardı. İşletme bu proseslerde kullanılmak üzere 50 bin litrelik bir tankta su muhafaza ediyordu. GA250 tipi kompresörden geri kazanılan enerji, su tankındaki suyun ön ısıtmasında kullanıldı ve suyun sıcaklığı 50°C’ye kadar çıkarılabildi. Suyun ön ısıtması için gereken enerji kompresörden geri kazanıldı. Bu sayede yüksek oranda enerji tasarrufu elde edildi. GA250 kompresör için yılda ortalama 8 bin 400 saat çalışma düzeninde geri kazanılan enerji yılda 1,4 milyon kWh’e eşit oluyor. Bu oran da 98 bin avro enerji tasarrufu ve karbondioksit salınımında 260 bin ton düşüşe denk gelmektedir.”