Türkiye'nin 2022 ile 2030 yılları arasında enerji dönüşümü için yatırım ihtiyacının 135 milyar dolar, finansman ihtiyacının ise yaklaşık 107 milyar dolar olduğu hesaplandı. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezinin konuyla ilgili olarak hazırladığı Türkiye'de Enerji Dönüşümünün Finansmanı" raporu, "Yeşil Yeni Düzen Bağlamında finansman ihtiyacını, enerji dönüşümü ile dijital dönüşümü içeren başlıklar ele alındı. Enerji dönüşümü için finansman ihtiyacını artırmanın yanı sıra finansman kaynaklarını da çeşitlendirdi. Rapor 51 kuruluştan 74 temsilci ile birebir görüşülerek hazırlandı.

OEDAŞ SEÇİM ÖNCESİ HAZIRLIKLARI TAMAMLADI OEDAŞ SEÇİM ÖNCESİ HAZIRLIKLARI TAMAMLADI

TÜRKİYE'DE ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ FİNANSMANI İÇİN 8 ÖNERİ

Rapor, Türkiye'nin enerji dönüşümü için kat etmesi gereken mesafeye odaklandı ve finansman için gerekli olan eylem ve politika önerileri geliştirildi. Rapora göre, Avrupa Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere uluslararası düzeyde "yeşil yeni düzen"in açığa çıkardığı fırsatların ülkenin enerji dönüşümü yolculuğunda hızlı ve kapsamlı bir sıçrama yapmak için uygun zemin oluşturuyor.

2050'YE KADAR 110 TRİLYON DOLAR YATIRIM İHTİYACI

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, “Dünyadaki ve Türkiye’deki güncel makroekonomik ortam ve finansal kaynaklara erişim son 20 yıla göre yeni zorluklar içeriyor. Bu sebeple iklim diplomasisi, kalkınma finans konularında stratejik planlama önem kazanıyor. Türkiye'nin enerji dönüşümü için 2030 yılına kadar ihtiyaç duyacağı finansman, aynı dönemde yaratılabilecek küresel kaynakların ancak yüzde 0,5'i seviyesinde. Türkiye enerji dönüşümüyle beraber düşük karbonlu ve yüksek katma değerli üretime yönelerek ihtiyaç duyduğu kaynaklara erişebilir. Bu stratejinin uygulanabilmesi için hedeflerle uyumlu, orta-uzun vadeli, uygun maliyetli finansmanı sağlayacak etkin bir yeşil finansman stratejisine ihtiyaç var. Diğer yandan yenilenebilir enerjiyi, enerji verimliliğini ve yeni teknolojileri, sanayi, ulaştırma ve binalardaki enerji tüketimiyle bütün olarak ele alan, bunu finansman kullanıcılarının ihtiyaçlarına uygun yatırım kaynaklarıyla eşleştiren finansman mekanizmalarının ve modellerinin geliştirilmesi önemli." (AA)