Merus Türkiye Ar-Ge Müdürü Serkan Anbar, “Şirket olarak uzun yıllardır bu enerji depolama sistemleri ile ilgili hem yatırım hem de Ar-Ge anlamında birçok faaliyeti hayata geçirdik. Artık bu çalışmalarımızın meyvesini toplamak istiyoruz” derken, “Enerji kalitesi konusunda güzel ve başarılı projelerde yer aldık. Enerji depolama alanında da takip ettiğimiz birkaç projemiz var” dedi.  
Merus Türkiye Satış Müdürü Elvan Aygün ise “Bundan sonra şebekeye maksimum fayda sağlayacak enerji depolama sistemleri için sistemin teknik şartlarını belirlemek gerekiyor. Şebekeye esneklik ve güvenirlik sağlayan enerji depolama sistemlerimiz dünyada birçok tesiste çalışıyor. Bunu Türkiye’ye taşıyacağız” sözleriyle hedeflerini paylaştı. 

Türkiye’nin enerji sektörü genel değerlendirmesini yapabilir misiniz? Enerji yatırımında nasıl bir yol alacağız ve bu yatırımlar sizce nereye gidecek?

Serkan: Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yatırımlar yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru yöneldi. Özellikle fabrika çatılarına kurulan güneş enerji santralleri ve sahalara kurulan rüzgar enerji santralleri enerji ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılamaya başladı. Rüzgar ve güneş doğaya bağlı kaynaklar olduğu için şiddeti her zaman aynı oranda verimli olamıyor. Enerji santralleri de bu durumun dengesizliğini karşılayamıyor. Sistem gereksinimleri dengesiz hale geldiği için ilerleyen dönemlerde yatırımlar artacak ve bunların kontrol edilmesi kaçınılmaz olacaktır. Özellikle elektrikli ve otonom araçlar devreye girdikleri zaman enerjinin kontrolü ve yönetimi büyük önem arz edecektir. Tüm dünyada başlatılan kimyasal batarya teknolojisiyle enerji depolama, sistemdeki dengesiz yükleri kontrol edebilmek için artacaktır. Bu sistemler kullanılmadığı takdirde enerjiyi kontrol edemeyeceğiz. Bu da enerjinin sisteme doğru entegre edilemeyeceği için sistemlerin zarar görmesine neden olacaktır.

Merus Power olarak enerji sektörüne sunduğunuz çalışmalardan bahsedebilir misiniz? 

Elvan: Uzun yıllardır Merus Türkiye olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve enerji sektöründe birçok faaliyette bulunuyoruz. Gündemimizde olan enerji depolama sistemleri başta olmak üzere kompanzasyon sistemleri, Aktif Harmonik Filtre, SVC, UPQ ürünlerimizle güç elektroniği konularında çözüm sunuyoruz. Merus Türkiye olarak şu anda odaklandığımız ana konu enerji depolama sistemleri. Şirket olarak uzun yıllardır bu konuyla ilgili hem yatırım hem de Ar-Ge anlamında birçok faaliyeti hayata geçirdik. Artık bu çalışmalarımızın meyvesini toplamak istiyoruz. Yakın zaman içerisinde devletimiz enerji depolama sistemleri konusunda birçok adım attı. Bizler de yönetmeliklerin detaylandırılmasını bekliyoruz. Enerji gibi güzel bir sektör içerisinde olmaktan ve bu sektöre hizmet vermekten dolayı oldukça keyifliyiz. 

Enerji depolama sistemleri konusunda yapılan çalışmaların neticesinde geldiğimiz noktayı değerlendirebilir misiniz? 

Elvan: Bilindiği üzere sadece Türkiye’de değil tüm dünyada doğal kaynaklarımız tükeniyor. Bu sebepten dolayı yenilenebilir enerji sektörü gün geçtikçe önem kazanıyor, yerini sağlamlaştırıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili şöyle bir durum da yaşanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarında değişken parametrelerden dolayı sistemin ihtiyaçları dengeli ve düzenli yapılamadığından bu sistemlerin entegrasyonunu sağlayacak yardımcı sistemlere ihtiyaç duyuluyor.  Bu yardımcı sistemler neler? Dünyanın birçok şebekesinde yenilenebilir enerji sistemlerinin sisteme entegrasyonunu sağlamak adına enerji depolama sistemleri kullanılıyor. Bu sistemler şebekeye esneklik ve güvenirlik sağlıyor. 

Türkiye’de bu konuyla ilgili önemli bir adım atıldı. Yakın zamanda Enerji Piyasası Denetleme Kurulu enerji depolama sistemlerinin yönetmeliğini yayınladı. Bu gelişmeyle birlikte bu alandaki kuralların temeli atıldı. Sektörde de yeni bir beklenti oluştu. Artık enerji depolama sistemleriyle ilgili teknik özellikler açıklanmalı. Çünkü bundan sonra şebekeye maksimum fayda sağlayacak enerji depolama sistemleri için sistemin şartlarını hazırlamak gerekiyor. Bu sistemin şartları hazırlandığında artık enerji depolama sistemleri günlük yaşantımıza girmiş olacak.