Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com kurucusu Çağada Kırım, enerji üretimi ve tüketimi ile ilgili değerlendirme yaptı. Kırım’ın derlediği bilgiye göre, “Çin, yenilenebilir enerji üretiminde lider konumda yer alıyor. Ülkenin kurulu gücü 732,3 TWh olarak dikkat çekiyor. Arkasından 498,8 TWh ile Amerika geliyor. Almanya 224,1 TWh ile üçüncü, Hindistan 134,9 TWh ile dördüncü ve Japonya 121,2 TWh ile beşinci sırada yer alıyor. Türkiye ise geçtiğimiz yıl toplam 45,3 TWh elektrik üretimi gerçekleştirdi. Bu üretim yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladı. Böylece, Türkiye yenilenebilir enerji üretiminde yüzde 20 seviyesinde büyüme gerçekleştirdi. 

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ BİR POTANSİYELİ BULUNUYOR 

Türkiye, hidrolik, rüzgâr, güneş, jeotermal, biyokütle, dalga, gel-git gibi enerji kaynakları açısından önemli bir potansiyeli bulunuyor. Özellikle jeotermal potansiyeli ile dünyada 7, Avrupa’da ise 1’inci sırada yer alıyor. Yenilenebilir enerji üretiminde en fazla büyüme güneş enerjisinde görüldü. 724,1 TWh elektrik üretimi güneş enerjisinden sağlandı. İkinci sırada ise yüzde 12,6 artışla rüzgar enerjisi geldi. Geçen yılki elektrik üretimine katkısı 1429,6 TWh oldu. Jeotermal, biyokütle gibi diğer enerji kaynaklarından sağlanan üretim ise 651,8 TWh olarak belirlendi.

TÜRKİYE’DE RÜZGÂR ENERJİSİ BAŞI ÇEKTİ

Dünya daha düşük karbona doğru ilerlerken, Türkiye’de de gerek çevresel duyarlılığın artışı gerek teknolojik gelişmeler gerekse hükümet politikalarının derinleşmesiyle elektrik üretiminde özellikle hidroelektrik, rüzgâr ve güneş enerjisinin payı arttı. Türkiye, 2020 yılında toplam 45,3 TWh elektrik üretimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladı. 2020’de bir önceki yıla göre yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde yüzde 20 büyüme elde edilen Türkiye’de 21,7 TWh elektrik üretimi ile rüzgâr enerjisi ilk sırada yer aldı. Rüzgâr enerjisini, 12,7 TWh ile jeotermal ve biyokütle izlerken, toplamda 10,9 TWh üretimle güneş enerjisi üçüncü sırada yer aldı.