Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 2021 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda Türkiye’nin elektrik üretimindeki paylarını açıkladı. 2020 yılının ilk 9 ayında üretilen elektriğin paylarını şu şekilde anlattı. “Elektrik üretiminde hidroelektriğin payı yüzde 29 olarak gerçekleşti. Onu yüzde 8 ile rüzgar takip ederken güneş yüzde 4 ile bu üretimde pay aldı. Jeotermalin gücü yüzde 3, biyokütlenin payı ise yüzde 2 olarak gerçekleşti” dedi.  

YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYI YÜZDE 61 OLDU  

Konuyla ilgili açıklamalarını sürdüren Dönmez, “2020 yılının ilk 9 ayı içerisinde üretilen enerjinin yüzde 46'sı yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. Geri kalan üretimin yüzde 34’ü kömürden olurken yüzde 19’luk kısmı ise doğal gazdan elde edildi. Geri kalan kısmı ise diğer kaynaklardan sağlandı. Yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 61 olarak gerçekleştirdi." dedi.

TÜRKİYE’NİN KURULU GÜCÜ 93 BİN 207 MW’A YÜKSELDİ 

Dönmez, Türkiye’nin Eylül ayı sonu itibariyle kurulu gücünün 93 bin 207 MW’a yükseldiğini belirtti. Dönmez, elektrik tüketimindeki artışa da dikkat çekerken 18 yıl içerisinde yüzde 5’lik bir artış olduğunu söyledi. Dönmez, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından ürettiğimiz elektrik 2000’li yıllarda 34 milyar kWh iken bu rakam 2019 yılında dört katına çıktı ve 133 milyar kWh oldu. 2020 Eylül ayı sonunda ise yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu güç 47 bin MW’a ulaştı.” dedi.  
 

TAM ENTEGRE GÜNEŞ PANELİ TESİSİ AÇILDI 

Güneş enerjisi alanında gerçekleşen yatırımlarla da ilgili bilgi veren Dönmez, “Güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile yaklaşık 1,4 milyar dolar yatırım büyüklüğünde proje gerçekleştirildi. Avrupa ve Orta Doğu'nun tek tam entegre güneş paneli üretim tesisi ülkemizde açıldı. Bu tesis sayesinde 100 milyon dolarlık panel ve ekipman ithalatı önlenecek olup burada üretilecek ilk yerli güneş panelleri 1000 megavatlık Karapınar GES'te kullanılacaktır." dedi. (AA)