ENERJİ VE İŞ GÜCÜ MALİYETLERİ ARTIYOR ENERJİ VE İŞ GÜCÜ MALİYETLERİ ARTIYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) eylül ayı ile ilgili olarak "Elektrik Piyasası Sektör Raporu"nu hazırladı. Rapor kapsamında lisanslı elektrik üretiminin en büyük payı yüzde 40,4 ile doğal gaz santralleri oldu. Onu yüzde 15,7 ile ithal kömür santralleri ve yüzde 14,3'ü linyit santralleri takip etti. Hidroelektrik santrallerinin payı ise yüzde 10,7 olarak belirlendi. Rüzgar, jeotermal, biyokütle, taş kömürü, asfaltit, güneş ve fuel-oil sırasıyla en çok elektrik üretilen kaynaklar oldu. 

ABONE SAYISI VE KURULU GÜÇ ARTTI 

Elektrikte abone sayısı eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 46 milyon 985 bin 329'a ulaştı. Bu dönemde, sanayi tüketicilerinin sayısında yaklaşık yüzde 6,8, tarımsal sulama tüketicilerinin sayısında yüzde 3,4, ticarethane tüketicilerinin sayısında yüzde 2,9, mesken tüketicilerinin sayısında yüzde 2,6 ve aydınlatma tüketicilerinin sayısında yüzde 1,8 artış görüldü. Türkiye'nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise bu dönemde yaklaşık yüzde 5,6 artarak 91 bin 440 megavat oldu.

Kurulu gücün yüzde 27,9'u doğal gaz çevrim santralleri, yüzde 25,5'i barajlı hidrolelektrik santralleri, yüzde 11,1'i linyit santralleri, yüzde 11'i rüzgar santrallerinden, kalan bölüm ise diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesislerden oluştu. (AA)