Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER 9. Olağan Genel Kurulu Toplantısını Ankara’da düzenledi. Düzenlenen toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz katılırken ayrıca hem kamudan hem de özel sektörden önemli temsilciler yer aldı. 

DÖNMEZ: DAĞITIM İÇİN 66,7 MİLYAR TL YATIRIM YAPILACAK 

Düzenlenen toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “2021-2025 döneminde elektrik dağıtım sektörü için 66,7 milyar TL değerinde yatırım gerçekleştirilerek alt yapıların güçlendirilmesi hedefleniyor. Planlı bakımlar için ilk kez işletme bütçesinden ayrı 10,5 milyar TL ayrıldı. Ar-Ge çalışmaları içinse 1 milyar TL’lik yatırım bedeli ayrıldı. Dağıtım şirketlerimiz planlı ya da plansız kesintiler olacağı zaman kesintiden etkilenecek vatandaşlara SMS ile bilgi verecek. Bu sayede vatandaşlar kesintiyle ilgili bilgilere önceden ulaşabilecek. Bu sayede olası mağduriyetlerin önüne geçmiş olacağız. Elektrik Dağıtım Sektörünü yenilikçi politikaların ortaya çıkarılması bakımından önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu da sektör açısından önem arz ediyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin daha fazlasını ortaya koyacağından hiç şüphemiz yok. Elektrik dağıtım sektörünün ulaştığı başarı aynı zamanda kamu-özel sektör iş birliğinin güzel bir örneği oldu. Amacımız bu çabayı daha da ötelere taşımak.” dedi. 

YILMAZ: “YENİ TARİFE DÖNEMİ İYİ OLACAK”

Toplantı konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, “Elektrik dağıtım hizmetinde herhangi bir aksama yaşanmaması için tüm sektör çalışıyor ve bu çalışmaların müşteri memnuniyetine yansıyor. Artık sektörde birçok meseleyi hallettiğimizi düşünüyoruz. Kış döneminde çok ciddi problemler yaşamadık. Hem sahada hem de masada el birliğiyle bu sıkıntılı dönemi kolay bir şekilde atlattık. Bunun için tüm sektörümüze ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yeni tarife döneminde daha da iyi olacak.” dedi. 

ÇEÇEN: “KAYIP KOÇAK ORANINDA YÜZDE 5’E YAKIN DÜŞÜŞ” 

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, “2013 yılında yüzde 15,92 olarak gerçekleşen kayıp-kaçak oranını 2019 yılında yüzde 11,43’e düşürdük. 2020’de bu rakamın daha da altına düştüğümüzü düşünüyorum. Hedefimiz tek haneli rakamları yakalamak. 2021-2025 yıllarını kapsayan 4. Uygulama döneminde ise sektörümüzün yatırım tavanı, yaklaşık 2 katına yükselerek 67 milyar TL’ye çıktı. Elektrik dağıtım sektörü olarak iş planlarımızı ve finansman çalışmalarımızı bu çerçevede sürdürüyoruz. Başta kırsal alanlar olmak üzere, şebekemizi yenilemeyi, yeni bağlantı taleplerini karşılamayı ve teknoloji yatırımlarına öncelik vermeyi hedefliyoruz. Ar-Ge alanında 11 ayrı projeyi ELDER’in koordinatörlüğünde eş zamanlı olarak yürütüyoruz.”