Ege Bölgesi’nde son dönemde yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirilen yatırımlar artmaya devam ediyor. Ege Bölgesi’nde güneşten elektrik üretimi konusunda geldiği son noktayla ilgili bilgi veren Şallı, toplam kurulu gücün 1369 MW olduğuna dikkat çekti. 

"TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ 55 GİGAVAT"

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Şallı, konuyla ilgili olarak rakamları şu sözlerle anlattı. “Türkiye’nin güneşten ürettiği elektrik miktarı artmaya devam ediyor. 2014 yılında 40 MW olan güneş enerjisi 220 yılında 6.630 MW’a çıktı. Yenilenebilir enerji yatırımları Türkiye’nin tüm bölgelerine yayıldı. Özellikle rüzgarıyla Türkiye’ye enerji veren Ege Bölgesi, şimdi güneş yatırımlarıyla da dikkat çekmeye devam ediyor. Ege Bölgesi’nin güneş kapasitesinin ilk sırasında İzmir (273 MW) yer aldı. Onu 238 MW kurulu güçle Afyonkarahisar ve 214 MW’la da Manisa takip etti.” dedi. 

“YAZLIK BÖLGELERDE "GES ZORUNLULUĞU" TALEBİ” 

Özellikle yazlık bölgelerde vatandaşların konutlarına güneş enerjisi santrali kurduğunu kaydeden Şallı, sanayicilerin de daha kaliteli elektriğe ulaşmak ve elektrik maliyetlerini azaltmak amacıyla güneş enerjisine yöneldiğini belirtti. Şallı, “Yazlık bölgelerde güneş enerji santrali kurma zorunluluğunun gelmesi gerekiyor. Güneş enerji santrali kuran mülk sahibi ya da müteahhitlere bazı belediye harçları ve vergilerde indirim sağlanmalı. Ege Bölgesi oldukça şanslı bir lokasyonda yer alıyor. İyi uygulamaların çoğalması ve kırsal kalkınmaya da destek olunmasıyla yenilenebilir enerji yatırımları artacaktır." dedi. (AA)