Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilen Turkey Energy Outlook raporunun lansmanında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Enerji sektöründe teknolojik gelişmelerin üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Özellikle teknolojik çalışmalar neticesinde elde ettiğimizin birikimin değere dönüşebilmesi ve toplumun geneline hakim olabilmesi konusuna özen gösteriyoruz” dedi. 

“KODLARIN YENİDEN YAZILDIĞI DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”

“Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilen Turkey Energy Outlook lansmanında enerji ve iş dünyamızın temsilcileriyle bir araya gelmekten dolayı mutluluk duyuyorum” diyen Dönmez, enerji sektörüyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Dönmez, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak sektörün gelişimi konusunda önemli çalışmalar yapıyor ve bu çalışmalar neticesinde elde edilen faydaları kamuoyuyla paylaşıyoruz. Dileğimiz, enerji sektörünün önemli oyuncularının öngörülerini incelemek ve değerlendirmekti. Sabancı Üniversitesi IICEC ekibinin ortaya koyduğu bu önemli raporuyla dileğimiz gerçekleşti. Dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor. 21’inci yüzyılın ilk 20 yılı bildiğimiz birçok ezberi yerle bir etti. Küresel medeniyetin sahip olduğu siyasi, ekonomi ve askeri kodları yeniden yazılıyor. Bu değişim doğrultusunda da geleneksel süper güçlerin etki alanları daralıyor ve bölgesel güçlerin hakimiyeti başlıyor.” dedi.  

“DÖNÜŞÜM YENİ FIRSATLAR YARATACAK”

Dönmez, yaşanan değişimleri enerji sektörü açısından değerlendirdi. Dönmez, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Enerjinin merkezde yer aldığı dönüşüm hem çevresel hem de sürdürülebilir bir gelecek açısından yeni fırsatlar yaratacak. Koronavirüs salgınından dolayı dünyanın ekonomik açıdan önemli bir daralmaya gittiğini gözden kaçırmamak gerekiyor. Bu toparlanmanın ne kadar süreceği bilinmiyor. Dünya ekonomileri ise bu kayıpları telafi edebilmek için daha fazla gaza basacak. Neticesinde düşen enerji talebi yeniden canlanacak. Talebin artmasıyla birlikte de enerji yatırımları için yeni pencereler açacak. Biz yeni yola eski yöntemlerimizle çıkamayız. Bu sebeple yeni metotlar seçmeli ve talepleri doğru değerlendirmeliyiz” dedi. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİNİN MERKEZİNDE BİR GELECEĞE GİDİYORUZ”

Yenilenebilir enerji kaynakları alanında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Dönmez, Türkiye’nin bu konuyla ilgili politikalarını ise şu sözlerle anlattı. “Yenilenebilir enerjinin merkezde olduğu bir gelecek bizi bekliyor. YEKA ve lisanssız üretimle yenilenebilir enerji ciddi bir ivme kazandık ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretim gücümüzü yüzde 50 seviyesine ulaştırdık. 2020 yılı dünya için pek iyi geçmese de yenilenebilir enerji sektörü için başarılı bir yıl oldu. Türkiye’nin 2020 yılında yenilenebilir enerji alanında yaptığı yatırımları bir önceki yıl ile kıyaslarsak Avrupa’da 15’inci, dünyada ise 52’inci sırada yer aldık” dedi. 

“TEKNOLOJİ KONUSUNA HASSASİYETLE YAKLAŞIYORUZ”

Enerji sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelere hassasiyetle yaklaştıklarının altını çizen Dönmez, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle paylaştı: “Türkiye Enerji Outlook Raporu’nda teknolojiyle ilgili özel bir bölümün ayrılmış olmasını önemsiyoruz. Çünkü enerji sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelerin üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Türkiye’de teknoloji birikiminin oluşabilmesi için kurumsallaşma, kültür ve katılımcılık gerekiyor. Ayrıca teknolojik anlamda başarılı bir noktada gelişim sağlayabilmemiz için kamu özel sektör ve üniversitelerde yapılan Ar-Ge çalışmalarının tek bir havuzda toplanması önem arz ediyor. Bu sayede doğacak sinerji ile yeni ürünler ve güç ortaya çıkacaktır. Teknoloji üretimi için büyük tesislere ihtiyacımız yok. Her şey tek bir fikirden ve networkden doğuyor. Daha fazla fikre yer almamız gerekiyor.