Dünyanın en büyük elektrik santrali Baihetan, Çin’in enerji konusunda iki önemli ihtiyacını karşılıyor. Birincisi yüksek üretim kapasitesiyle enerji ihtiyacına cevap veriyor ikincisi ise yeşil enerji hedefine ulaşmasına katkı sağlıyor. Baihetan, Jinsha nehri üzerinde ve Sichuan ile Yunnan eyaletlerinin birleştiği noktada yer alıyor. Birbirinden bağımsız olarak geliştirilen 16 ayrı bölümden oluşuyor. Santralin ilk birimleri 2021 yılının Haziran ayında devreye alınmıştı. 16 milyon kilovat üretebilecek kapasitedeki santral o tarihten itibaren toplam 25,6 milyar kWh değerine ulaştı. 

TAM KAPASİTE ÇALIŞACAK 

Baihetan, son iki biriminin montajının tamamlanmasıyla birlikte tam kapasite çalışacak. Toplam üretim kapasitesi ise 71 bin 695 milyon kilovat olacak.  Bu, aynı bölgede inşa edilmiş üç /hidroelektrik santralin kapasitesinin toplamına eşit. Böylece ekonomik üretim merkezlerinin yoğunlukla yer aldığı doğu bölgelerine de enerji transferi sağlanarak bu bölgelerin rahatlaması sağlanacak.     

SAVUNMANIN ENERJİSİ CW İLE YÜKSELİYOR SAVUNMANIN ENERJİSİ CW İLE YÜKSELİYOR

YEŞİL EKONOMİ İÇİN ÖNEMLİ KATKI 

Baihetan hidroelektrik santrali sayesinde elde edilecek yenilenebilir ve temiz enerji, Çin’in yeşil ekonomi ve düşük karbon emisyonu hedefine doğru yol almasına önemli katkı verecek. Santralin üreteceği 10 milyar kWh elektrik 3,06 milyon ton standart kömür enerjisi yerine geçerek 8,38 milyon ton karbondioksit emisyonunu engelleyecek. Xiamen Üniversitesi Çin Ekonomi ve Enerji Araştırmaları Merkezi Direktörü Lin Boqiang'ın açıklamasına göre, 2021 yılında Çin’in toplam elektrik üretiminin yüzde 14,6 kadarını karşılamış bulunan hidroelektrik santrallerin bu alandaki payı, içinde bulunduğumuz yılda muhtemelen yüzde 17'ye çıkacak.