Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Dünyada ve Avrupa Özelinde Net Sıfır Emisyon Geleceği ve Türkiye'ye Etkileri'” başlıklı webinar gerçekleşti. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar’ın onur konuşmacısı olarak yer aldığı webinar, IICEC Yönetim Kurulu Üyesi Kıvanç Zaimler ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol’un katılımıyla yapıldı

“KÜRESEL VE BÖLGESEL DİNAMİKLER ÖNE ÇIKIYOR” 

Toplantının açış konuşmasını IICEC Yönetim Kurulu Üyesi Kıvanç Zaimler gerçekleştirdi. Zaimler, “Dünyada ve Türkiye’nin yakın ticarette ortağı olan ülkelerde net sıfır emisyonu öne çıkıyor. Bu durumun etkileri sektörü yakından etkileyecek. Çok stratejik olan enerji sektöründe ve ilişkili sektörlerde küresel ve bölgesel dinamiklerin de hızla öne çıktığı bu günlerde hem riskleri yönetebilmek hem de fırsata çevirebilmek, enerjinin tüm paydaşlarına sürdürülebilir bir değer yaratmak gibi konular oldukça önemli. Bu konulara dikkat çekmek için buradayız” dedi. 

“YENİ TEKNOLOJİLERE HIZ KAZANDIRILMALIDIR”

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “İklim değişikliği ve çevre konusundaki duyarlılık her ülkede ve toplumun her kesimde çok hızlı bir şekilde artıyor. Bu duyarlılık hızla artıyor. Bilimsel olarak kanıtlandı ve kamuoyuna mal oldu. İklim değişikliğine neden olan emisyonların yüzde 80’inin enerji sektöründen geliyor. Bu nedenle çözüm enerji sektöründen gelecek. Enerji sektöründe 2020-2050 yılları arasında karbon emisyonunu indirmeden karbon net sıfır seviyesine ulaşmak mümkün görünmüyor. Dünyadaki en önde gelen ekonomilerin hepsi, Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Kanada, Brezilya, İngiltere, Japonya, Kore, gibi ülkeler 2050 yılında net sıfır yapacaklarını taahhüt ettiler. Dünya enerji sektörünün dönüşümü için mevcut enerji teknolojilerinden en fazlayı üretmek ve yeni teknolojilere hız kazandırmak gerekiyor. Bunun için de yatırım yapılması önem arz ediyor.”