Üçüncü nesil hücre üretimi konusunda Türkiye’de Ar-Ge faaliyetleri sürdüren Perosolar, önemli bir aşamaya geldi. 2021 yılında seri üretime geçmeyi planlayan Perosolar, hem iç hem de dış pazara ürün sunmaya hazırlanıyor. Perovskit güneş hücresini geliştirmek için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Perosolar Genel Müdürü Dr. Abdullah Kurtoğlu, pervoskit teknolojisinin avantajlarını ve öne çıkan özelliklerini anlattı.  

DÜNYA BU TEKNOLOJİYİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR 

Perovskit güneş hücresinin piyasada henüz satışı bulunmuyor. Ancak halihazırda bu konuyla ilgili Ar-Ge faaliyetleri yapılıyor ve teknolojinin geliştirilmesi için çalışılıyor.  Hatta İngiltere, Polanya, Amerika ve Çin’de faaliyet gösteren birkaç firma 2021 yılında üretim sürecine tamamlayarak ürünü piyasaya sunmayı planladıklarını açıkladı. İngiltere’de faaliyet gösteren firma, silikonlu ve perovskit teknolojisini birleştirerek tandem dediğimiz sistemi kullanacağını belirtti. Amerika ise hükümetin desteğiyle bu alanda bir konsorsiyum kurarak 5 – 6 farklı startup şirketini bir araya getirdi. Bu konsorsiyuma ulusal laboratuvar imkanları sağlandı ve Ar-Ge faaliyetleri için 40 milyon dolar bütçe ayrıldı. Konsorsiyum 2021 yılında hat kurarak seri üretime geçmeyi planlıyor. 

SİLİKON TEKNOLOJİSİ VARLIĞINI SÜRDÜRECEK Mİ? 

Silikon teknolojisinin bitip bitmeyeceğine yönelik sektörde iki farklı senaryo konuşuluyor. Birinci senaryo, silikon teknolojisinin bitmeyeceği ve üzerine perovskit teknolojisinin uygulanacağı yönünde. Biz buna tandem teknolojisi diyoruz. Bu teknolojiyi kat kat gofret gibi düşünebilirsiniz. Farklı katmanları bir araya getirerek daha verimli bir teknoloji geliştirilebilir. Kimileri teknolojinin bu şekilde ilerleyeceğini öngörüyor. Kimileri ise perovskit teknolojinin hem fiyat hem maliyet avantajından dolayı tek başına ilerleyeceğini öngörüyor. Her iki senaryoda da perovskit teknolojisi çok önemli bir rol oynuyor.