Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneğinin (GÜYAD) genel kurul toplantısına video konferans yöntemiyle katılı. Toplantıda Türkiye'nin elektrik üretiminde güneş enerjisinin ulaştığı noktayla ilgili bilgiler paylaştı. Dönmez, “Türkiye’nin güneş enerji santralindeki payı 2002 yılında sıfır düzeyindeydi. Bugün yüzde 3,7’ye ulaştı. Şubat 2020 yılından bugüne kadar son 1 yıl içerisinde güneşten elektrik üretimimiz yüzde 50 arttı." dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYI DAHA DA ARTACAK”

Dönmez, Uluslararası Enerji Ajansının yayımladığı 2020 Enerji Görünümü Raporu'nda, güneş enerjisinin tarihteki en ucuz enerji kaynağı ilan edildiğini anımsattı. 10 yıl öncesine kıyasla bugün güneş enerjisi maliyetlerinin en az 5 katı oranda gerilediğini kaydeden Dönmez, “Verimliliğin artması ve teknolojinin gelişmesiyle bu maliyetlerin daha da düşmesi öngörülüyor. Gelecek 10 yıl içerisinde artan küresel elektrik talebinin karşılanmasında yenilenebilir enerjinin payı daha da artacak. Bu talep artışının karşılanmasında güneş en fazla büyüyen kaynak olacak. 2030 yılına kadar güneş enerji sektörünün yılda yüzde 10’un üzerinde büyüyeceği tahmin ediliyor.” dedi. 

KURULU GÜCÜN YÜZDE 7'Sİ GÜNEŞ

Dönmez, 2021'in ilk 2 ayında devreye alınan 831 megavat kurulu gücün ise yüzde 24,3'ünün güneş enerjisi kaynaklı olduğuna değinerek, şunları kaydetti: "2014 yılından bu yana güneş enerji santrali kurulu gücünü en fazla artıran dünyada dokuzuncu ülke olduk. Avrupa ülkeleri arasında ise üçüncü ülke konumuna yükseldik. Şubat 2020 yılından bu yana son rakamlara baktığımız zaman güneşten elektrik üretimimizin yüzde 50 arttığını görüyoruz. 2020 yılının Mayıs ayında ise güneşten ürettiğimiz elektrik, toplam üretimimizin yüzde 5,5’ine ulaştı. Aylık bazda ise önemli bir rekor kırıldı. Günlük bazda ise 12 Nisan günü ürettiğimiz elektriğin yüzde 8’ini güneşten karşılayarak yeni bir rekora daha imza attık. Şubat sonu itibarıyla güneşte kurulu gücümüz 6 bin 869 megavat oldu. Toplam kurulu gücümüzün yüzde 7,1’ini güneş oluşturuyor" dedi. (AA)