Dirinler Döküm, rüzgar türbinlerinde kullanılan döküm parçalarının tamamını Türkiye’de üretmek amacıyla 170 milyon TL yatırım yapmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Dirinler Döküm AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Melih Dirin, Kınık Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştireceğimiz yatırım ile rüzgar enerjisine ve Türkiye’nin cari açığını kapatmaya yönelik program dahilinde rüzgar türbinlerinde kullanılan döküm parçalarını üretmeye yönelik tesis planlıyoruz” dedi. 
 
MODERN VE TEKNOLOJİK ÜRETİM HATTI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın başlattığı Teknoloji Odaklı Sanayi Hamle Programıyla ilgili açıklama gerçekleştirdi. Dirinler Döküm, program kapsamında destek alacak 10 firma arasında yer aldı. Firma, gerçekleştireceği 170 milyon TL yatırım ile Türkiye’de rüzgar türbinlerinde kullanılan parçaların tamamını üretecek bir tesis kurmayı planlıyor. Büyük ebatlı rüzgar türbin malzemelerini üretmeyi hedefleyen Dirinler Döküm, bu yatırım sayesinde 5 yıl içerisinde 329 milyon TL bir katma değer oluşturmayı hedefliyor. Bu yatırım Kınık Organize Sanayi Bölgesi’nde 145 bin metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Dirin, “Kınık Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçecek yatırım ile hem rüzgar endüstrisine hem de Türkiye’nin cari açığını kapatmaya yönelik bir program oluşturulacak. Bu tesisi rüzgar türbini ve ağır sanayi makineleri gövdeleri üretimine yönelik büyük parçaları dökme kapasitesini oluşturmaya yönelik hazırlıyoruz. Modern ve teknolojik döküm yapan üretim hattına yönelik bir planımız bulunuyor. Sonraki aşamalar ise dökümhaneden çıkan parçaları işleyen kullanıma montaja hazır hale getirecek işleme tesisi ve montaj hattı da yapmayı hedefliyoruz” dedi. 

YATIRIM 2 YILDA TAMAMLANACAK

İnşaat takvimini koronavirüs salgınındaki gelişmelere göre şekilleneceğini belirten Dirin, hedeflerinin temel attıktan sonra iki yıl gibi bir süre içerisinde tamamlamak olduğunu söyledi. Dirin, konuşmasına şu sözlerle devam etti: Dünyada rüzgar türbini üreten firmaların tamamına hizmet vermeyi hedefliyoruz. Bu noktada türbinlerin Türk Malı olarak üretilmesi konusunda katkı sağlamayı planlıyoruz. Bu, Türkiye’de olmayan ve yüksek katma değer sağlayan önemli bir yatırımdır. Bu yatırım ile Dirinler olarak işin beynini yapacağız. Önümüzdeki dönem içerisinde 25 tonluk bir döküm parçasını montajlanmış haliyle ihraç edilmesini hedefliyoruz” dedi. (AA)