Elektrik piyasasının serbestleşmesi uzun yıllar önce başlamış olsa da sektörde gerçek anlamda ve sürdürülebilir rekabet ortamı, hedeflenen noktaya gelememişti. Piyasadaki rekabetin açılmasındaki en önemli iki engel, fiyatlandırmadaki dengesizlik ve piyasadaki dijitalleşmenin önünün kapalı olması olarak ön plana çıkıyordu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı mevzuat güncellemesi ile piyasadaki dijitalleşmenin önündeki tüm engeller kaldırılmıştı. Yapılan güncelleme ile 47 milyon elektrik abonesinin, tedarikçi değişikliği dahil olmak üzere elektrikle ilgili tüm işlemleri ilk defa fiziki evraka gerek olmaksızın dijital kanallardan gerçekleştirmesi sağlandı. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi encazip.com, 2021 yılının ilk 5 ayında elektrik piyasasında yaşanan gelişmeleri ve ortaya çıkan tedarikçi değişikliği verilerini açıkladı.

İŞLEM TAMAMLAMA ORANI 11 KAT ARTTI 

Aylık 80 TL ve üzerinde elektrik faturası ödeyen tüketiciler daha önceleri de elektrik tedarikçisi değiştirerek daha ucuz fiyattan elektrik kullanma hakkını elde etmişti ancak elektrik tedarikçisi değiştirmek için harekete geçen tüketicilerin yüzde 93’ü sözleşme süreçlerindeki fiziki evrak zorunluluğunun verdiği zorluktan dolayı ucuz elektriğe ulaşamıyordu. EPDK’nin bu dijitalleşme hamlesi Nisan ayından itibaren meyvelerini vermeye başladı ve tedarikçilerin artık mesafeli sözleşmelerle işlem yapmaları ile Nisan ve Mayıs aylarında, tüketicilerin tedarikçi değişiklik işlemlerini tamamlama oranı yaklaşık 11 kat artışla yüzde 7’den yüzde 76’ya yükseldi. 

TEDARİKÇİ DEĞİŞTİRENLERİN SAYISI YÜZDE 22 ARTTI 

Tedarikçi değiştiren tüketicilerin sayısı ise yılın ilk beş ayında, evler için tedarikçi şirketlerin avantajlı bir tarife verememesi nedeniyle sadece iş yerleri ile sınırlı kaldı. Elektrik tedarikçisini değiştirmiş tüketicilerin sayısı bu sürede yüzde 22’lik artışla 1,3 milyona yükseldi. Bu tüketicilerin yüzde 92’si küçük ve orta büyüklükteki ticarethane abone grubunda elektrik tüketimi yaparken aynı grupta bulunan tedarikçi değiştirmemiş tüketicilere oranla ortalamada yüzde 13,4 daha düşük fiyattan elektrik faturası ödedi. Tedarikçi değişiminde ticarethane abone grubunu yüzde 5 ile sanayi abone grubu takip etti. Sanayi abone grubundaki serbest piyasa fiyatları diğer abone gruplarına göre daha düşük oldu.

DİJİTALLEŞME DAMGA VURACAK 

Elektrik piyasasında hedeflenen rekabet oranının daha önce tutturulamamasındaki en önemli nedenin dijitalleşmedeki mevzuat bariyeri olduğunun altını çizen encazip.com’un kurucusu Çağada KIRIM, ”Online işlemler, perakende dahil tüm sektörlerde başı çekiyor. Ancak elektrik piyasası için online işlemlerin önünün açılması bu yılın ilk yarısında oldu. Piyasanın gerçek anlamda online işlemlere açıldığı ilk iki ayda işlem hızının 11 kat artmış olması, yılın devamının nasıl gelişeceğine ışık tutuyor. Tüketiciler uzaktan kanallara alıştıkça artık kimse elektrik işlemleri için şubeye gitmekle vakit kaybetmek istemeyecek, tedarikçi değişikliği için saatlerce tedarikçi aramak yerine işlemini dakikalar içinde internet üzerinden tamamlayacak.” şeklinde konuştu.