Seymen Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisi, 12 gaz motorunun devreye alınmasıyla birlikte hizmete girdi. Proje, tek bir alan üzerinde kurulu olan dünyanın en büyük çöp gazından enerji üretim tesisi olacak. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren YEO Group CEO’su Tolunay Yıldız, “Tesisin tamamı devreye girmesiyle birlikte 227 bin ton karbondioksit salnımının önüne geçilecek. Tesiste ilk etapta 12 gaz motoru devreye alındı ve Enerji Bakanlığı tarafından kabulü yapıldı” dedi. 12 gaz motorunun devreye alınmasıyla birlikte 18 MW enerji üretim kapasitesine ulaşıldığını belirten Yıldız, Ocak ayında devreye alınan gaz motoru sayısının 18’e çıkacağını ve ilerleyen dönemde ise 52’ye ulaşacağını söyledi. 

Genel altyapı ve üstyapı tesisleri ile ilk üretim binası için tamamlanmış ve hizmete giren çöp gazı üretim sahasının yaklaşık 200 milyon liralık yatırım bedeli tamamlandığını kaydeden Yıldız, Seymen Enerji Üretim Tesisi’nin 6 hektar alanda kurulduğunu ve inşaatının 2 yıldır sürdüğünü dile getirdi. 

KİMLERLE ÇALIŞILDI? 

Yatırımda Jenbacher, Conveco gibi şirketlerle birlikte çalışıldığını aktaran Yıldız, “YEO Elektrik Otomasyon A.Ş olarak projenin, enerji santrali ve trafo merkezinin elektrikasyon ve otomasyon işlerinin; dizayn, imalat ve tedarik, montaj ve devreye alma gibi süreçlerini anahtar teslim olarak gerçekleştirdik.” dedi.

ALTI İLÇENİN NÜFUSUNA EŞ DEĞER ENERJİ

Tesisteki üretim kapasitesinin yıllara göre artış göstereceğini ifade eden Tolunay Yıldız, Seymen Enerji Üretim Tesisi’nin tam kapasiteye ulaştığında, yıllık bazda 465 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacağını aktardı. Yıldız, “Bu sayı nüfus olarak Silivri, Büyükçekmece, Çatalca, Avcılar, Beylikdüzü ve Arnavutköy ilçelerinin toplam nüfusunun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte. Ayrıca yılda 3,6 milyon ton karbondioksit salınımını önleyecek. Bu rakam aynı zamanda trafikten 2,3 milyon aracın çekilmesine eş değer etki oluşturacak.” bilgisini verdi.
Proje yatırımcısının İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İstanbul Enerji firması olduğunu söyleyen Yıldız, “YEKDEM'den faydalanan biyogaz santralleri, ürettiği 1 kWh elektrik için 13,3 sent teşvik alabiliyor.” diye konuştu.

48,6 MW KURULU GÜCÜ DEVREYE ALMAYI PLANLIYOR

Yenilenebilir enerji alanında Seymen Projesi’nin yanı sıra Balıkesir’de 1,5 mw Biyogaz Enerji Üretim Santrali ve Aydın Çine’de 13,6 mw Biyokütle Enerji Üretim Santrali, Çankırı’da 1,5 mw Biyogaz Enerji Üretim Santrali ve Gaziantep’te 4,5 mw Biyogaz Enerji Üretim Santrali projelerinin devam ettiğini söyleyen Yıldız, “Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nde 1,5 mw Kuru Fermantasyon Enerji Üretim Santrali ve gerçekleştireceğimiz diğer biyogaz enerjisi projelerimiz ile yılsonuna kadar toplamda 48,6 mw kurulu gücü devreye almayı planlıyoruz.” dedi.