Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu konuyla ilgili kapsamlı bilgiler verdi. İstatistiklere göre, yeşil elektrik ticareti sayesinde hem 2 milyon 436 bin ton kömürün yakılmasının hem de 6 milyon 71 bin ton karbondioksit emisyonunun önüne geçildi. Yeşil elektrik ticaretine katılan piyasa varlıklarının önemli bir kısmını güneş ve rüzgar üretimi yapan şirketler oluşturuluyor. İlerleyen süreçte hidroelektrik ve diğer yenilenebilir enerji şirketlerinin de dahil edilecek. 

Beijing Elektrik Ticareti Merkezi Genel Müdürü Shi Lianjun, yeşil elektrik ticaretine ilişkin pilot çalışmaların, ülkede yeşil elektrik tüketiminde yeni bir model oluşturulması için bir başlangıç olarak görüldüğünü ifade etti.

YEŞİL ELEKTRİK TİCARETİNE KATILIM TEŞVİK EDİLİYOR 

State Grid Corporation of China (SGCC), piyasa varlıklarına yeşil elektrik ticaretine katılmaları için kolaylık sağlanması amacıyla elektrik piyasasına yönelik e-ticaret hizmet platformu geliştirdi. Piyasa varlıkları, ilgili mobil uygulamayı indirerek ticari faaliyetlere katılabiliyor. Mobil uygulama, kullanıcılara ticaret sonuçları, ticaret sözleşmesi, yeşil elektrik sertifikası gibi süreçlere yönelik bilgi hizmeti sunuyor.

Beijing Elektrik Ticareti Merkezi ile State Grid Adli Değerlendirme Merkezi tarafından verilen söz konusu yeşil sertifika sistemi, blokk zincir gibi yeni teknolojiler kullanarak, yeşil elektrik üretimi, tüketimi ve ticareti başta olmak üzere tüm süreci kaydediyor. State Grid, söz konusu yeşil sertifika sistemi için patent başvurusunda da bulundu.