Ülkenin kömür arzını artırmaya ve fiyat artışlarını dizginlemeye yönelik çeşitli önlemlerinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, fabrikalar ve haneler için yeterli enerjiyi güvence altına alan Çin’deki enerji krizinin hafiflemesi bekleniyor.    

EN YÜKSEK KÖMÜR ÜRETİMİ 11,93 MİLYON TONA ULAŞTI

Çin’in kömür üretimi, ekim ayından beri büyüme grafiğini sürdürüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomi planlayıcısı Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), en yüksek kömür üretiminin 11,93 milyon tona ulaştığını ve son dönemde rekor rakama çıktığını belirtti. 

Son resmi rakamlara göre Çin’deki elektrik üreticilerin kömür stokları toparlandı. Ülke çapındaki elektrik üreticileri, eylül ayı sonuna göre yaklaşık 40 milyon tonluk bir artışla envanterlerinde toplam 117 milyon ton kömür bildirdiler. NDRC, elektrik üreticileri ve ısıtma tedarikçileri için orta ve uzun vadeli kömür tedarik sözleşmelerinin talebi karşıladığı için garanti edildiğini söyledi. Komisyon, artan kömür üretimi ve santrallerdeki stokların, yükselen kömür fiyatlarını aşağı çekmeye yardımcı olacağını belirterek, üretim ve stoklar daha da yükseldikçe fiyatların düşüşünü sürdürmesinin beklendiğini kaydetti.    

ENERJİ SORUNLARI FABRİKALARI ÜRETİMİ DURDURMAYA ZORLADI 

Dünya genelinde yaşanan arz sıkışıklığı sebebiyle enerji fiyatları küresel olarak etkilendi. Çin’de yaşanan enerji sorunları Eylül ayında yaşanan elektrik kesintilerine neden oldu. Bu durum bazı bölgelerdeki aileleri zor duruma düşürdü ve fabrikaları üretimi durdurmaya zorladı. Kömür üreticilerinin nitelikli madenleri işletmeye almak konusunu kolaylaştırmak için Ulusal Maden Güvenliği İdaresi onay sürecini kolaylaştırdı. Ayrıca yönetim şimdiye kadar, üretim kapasitesini yılda 220 milyon ton artırması beklenen bir hareketle acil durum tedarik listesine yaklaşık 153 kömür madeni ekledi.     

Çin, üretimi artırmaya ek olarak, önemli alanlarda ve önemli güzergahlarda kömür taşımacılığını kolaylaştırmak için harekete geçti. NDRC’nin demiryolu ve nakliye şirketlerini taşıma kapasitelerini tam olarak kullanmaya ve elektrik üreticileri ve ısıtma tedarikçilerinden gelen siparişlere öncelik vermeye çağırmasının ardından, demiryolları aracılığıyla taşınan kömür miktarı son yıllarda rekor seviyeye ulaştı.    
 

YEŞİL GELECEĞE BİR ADIM YEŞİL GELECEĞE BİR ADIM