Çin’in ilk basınçlı su reaktörü Fuqing atom reaktöründe şebekeye dahil edildi. İşletmeci kurum China National Nuclear Corporation (CNNC), Hualong One adıyla da anılan HPR1000 tipi reaktörün, Çin’i ABD, Fransa ve Rusya'dan sonra üçüncü kuşak atom enerjisi tekniğine sahip dünyanın dördüncü ülkesi konumuna getirmiş olduğunu bildirdi.     
 
YILDA 10 MİLYAR KWH AKIM ÜRETEBİLECEK 

Fuqing 5 reaktörü yılda 10 milyar kwh akım üretebiliyor. Bu da bir milyonluk nüfusun enerji talebini karşılayabileceği anlamına geliyor. CNNC yeni reaktörüne 60 yıllık bir ömür biçiyor. Ucu ucuna 180 elementten oluşan yakıt ise 1.5 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor. CNNC’nin Baş Yöneticisi Yu Jianfeng, “Hualong One reaktörünü seri üretim ve ihracat için daha da geliştirilecek. Bu teknik sayesinde yılda 8,16 milyon ton karbondioksitten kaçınılabiliyor. Dolayısıyla karbon nötr hedefine ulaşma noktasında katkı sağlıyor. Nitekim Pakistan, şimdiden Çin tekniğiyle iki blok inşa ediyor.” dedi.     
 
ÇİN 2060 YILINDA KARBON NÖTR DURUMUNA GELECEK 

Hualong One tipi reaktör, önceden planlandığı üzere, beş yıl içinde geliştirilip inşa edildi. CNNC’nin yazılı açıklamasına göre, reaktör emin ve güvenli bir şekilde işlemekte; mevcut geçerli uluslararası güvenlik standartlarını yerine getiriyor. Fuqing 5 reaktöründe ilk zincirleme reaksiyon ekim 2020’de gerçekleşti. Kasım ayında ise sistemin şebeke ile senkronizasyonu sağlandı. Çin Hükümeti, ülkeyi 2060 yılında karbon nötr duruma getirmeyi hedefliyor. Bu da yakıtların atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunu etkilemeyeceği aşama anlamına geliyor. Diğer taraftan atom enerjisinin payı, Çin’in elektrik tedarik hacminde yüzde 5’ten azını karşılıyor. Ülkede 13 adet atom enerjisi santralı kuruluyor.