Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde ambalaj malzemeleri imalatı ve plastik atıkların geri dönüşümü gerçekleştiren Gürpilsan Plastik, 18 bin 500 metrekare kapalı alanda, 70 personelle aylık 750 ton atığı ekonomiye kazandırıyor. Nitelikli atıktan ürettiği ham maddeyi ise 17 ülkeye ihraç ediyor. 

“17 ÜLKEYE İHRACATIMIZ BULUNUYOR”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Gürpilsan Plastik Yöneticisi Mehmet Emin Gürbüz, “İşletmemizde tüm süreç Avrupa standartlarında yürütülüyor. Tesiste Sıfır Atık Projesi kapsamında yurt içinden aldıkları plastik atıkları işliyoruz. Yurt dışından ithalatını yaptığımız atıkları da dönüştürüyoruz. Ürettiğimiz bu ham maddeler, orijinal ürünlerin ikamesinde kullanılıyor. Tarımsal sulama, otomotiv yedek parça, endüstriyel tüketim ürünleri ve çöp torbaları da üretiyoruz. Bunların tamamı geri dönüştürülmüş plastiklerden üretiliyor. İthal ettiğimiz atıkların girdi fiyatı yaklaşık 350 avrolara geliyor. Tonunu 350 avroya aldığımız plastik atıktan dönüştürdüğümüz ham maddeyi, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Çin, Hindistan ve Malezya gibi ülkelere 900 avroya satıyoruz. 17 ülkeye ihracatımız var ve burada oranımız yüzde 95 seviyesindedir. Türkiye’ye döviz kazandırmaktan dolayı mutluyuz” dedi. 

KÜRESEL İNVERTÖRLER SIRALAMASINDA ZİRVEDE KÜRESEL İNVERTÖRLER SIRALAMASINDA ZİRVEDE

ENERJİ VERİMLİĞİNE ÖNEM VERİLİYOR

Gürbüz, enerji alanında hayata geçirdiği faaliyetleri şu sözlerle anlattı: “Çatı üzeri güneş enerji santralinden elde edilen enerjiyle girdi maliyetlerini düşürüyoruz. Elektrik tüketimimizin 3’te 2’sini çatı üzeri güneş enerji santralinden karşılıyoruz. Kullanılan kaynakların tamamını doğaya zarar vermeden üretim yapıyoruz. Proses suyumuzu da arıtma sistemiyle yeniden kullanıyoruz. Süreç içinde kalan bakiye atıkları da bertaraf tesisinde kompost gübreye ve yapı malzemelerine dönüştürülüyor. Karbon ayak izinin azaltılması çalışmasına tesisimizde katkı sağlıyoruz." diye konuştu. (AA)