Cengiz Holding, Bingöl’de 2020 yılında elektrik üretimine başlayan ve 510 megavat kurulu gücü bulunan Aşağı Kaleköy Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) projesine 80 megavatlık güneş enerji santralini (GES) de ekleyerek Türkiye'nin ilk hibrit enerji santralini devreye almış oldu.

TOPLAM KURULU GÜÇ 590 MW'A ULAŞTI

Türkiye’nin ilk hibrit enerji santrali olan ve 6 ay gibi rekor sürede bitirilerek kabul işlemleri tamamlanan proje, elektrik üretimine başladı.

Cengiz Holding ve Özaltın Holding iş birliğiyle gerçekleştirilen proje, tamamen Türk mühendisler tarafından yapılırken HES ve GES’in toplam kurulu gücü 590 megavata ulaştı. 

"DÜNYADA EN BÜYÜK İKİNCİ"

Projeleriyle ilgili bilgiler veren Cengiz Holding Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, 44 bin kolon profili ve 1 milyon metreden fazla kablonun kullanıldığı güneş enerji santralinin, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve dünyanın en büyük ikinci hibrit santrali olduğunu söyledi.

Bu büyüklükteki bir projenin Türkiye ekonomisine kazandırılmasından büyük gurur duyduklarını kaydeden Cengiz, "Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yenilenebilir ve çevreci enerji kaynakları; yeni yatırım planları arasında önceliği almaya başladı. Biz de grup olarak önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşacağız. Kısa dönemde hibrit enerji santralleri sayımızı artırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"400 BİN HANENİN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR"

Faaliyete geçen güneş enerji santralinin 1 milyon metrekarelik arazi üzerine kurulduğunu belirten Cengiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bingöl’de enerji yatırımlarına 2011 yılında; Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Projesi’ne ise 2016’da başladık. Yaklaşık 3,5 yılda bu yatırımı tamamlayarak ülke ekonomisine kazandırdık. Bu proje, 500 megavat kurulu gücüyle Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan 6’ncı büyük barajı. Eklediğimiz 80 megavatlık güneş enerji santraliyle buradan 400 bin hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek elektriği üreteceğiz."

TOPLUMSAL FAYDAYI ODAĞINA ALDI

Baraj ve HES inşasının başladığı 2016'dan beri oluşturduğu istihdama ek olarak bölgede yaşayan nüfusun ihtiyaçlarını da göz önünde tutan projenin yapım süresi boyunca toplumsal faydaya da odaklanıldı.

Bu çerçevede bölgede başta okul, yurt, cami olmak üzere birçok sosyal sorumluk projesi hayata geçirildi.