Cengiz Enerji, rüzgar enerjisinden elektrik üretmek üzere önemli bir adım attı. 28 türbin için yatırımlarına hız kazandıran Cengiz Enerji, 28 türbinin kurulumunu üç etapta tamamlamayı planlıyor. Cengiz Enerji’nin Çankırı ve Sinop’taki 3 rüzgar enerji santralinin (RES) ilk üniteleri devreye alınarak üretime başladı. Çankırı, Sinop ve Kocaeli’de 2022 yılı sonunda 28 türbinin tamamının devreye alınacağı santraller, toplam 120 megavat kurulu güce ulaşacak.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE YATIRIM SÜRECEK

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Cengiz Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cengiz, “Yenilenebilir enerji alanında HES ve RES projelerimizden sonra rüzgar enerji santrali yatırımlarımızla yeni bir alana giriyoruz. Bu atılımımızdan dolayı heyecan duyuyoruz. Çankırı’da 12 türbinden oluşan Çerkeş RES, Sinop’ta 1 türbinden oluşan Fener RES ile 9 türbinden oluşan Hamsi RES ve Kocaeli’de 6 türbinden oluşan Karamürsel RES ile 28 türbine ulaşacağız. Global ölçekte yaşanan gelişmeler yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımların hem kısa hem de orta vadede artacağını bizlere gösteriyor. Türkiye’de de yenilenebilir enerji kullanımının artması, bir yandan küresel karbon salımını düşürürken diğer yandan karbon piyasası gibi farklı alanların açılmasını sağlıyor. Cengiz Enerji olarak toplam 4.775 MW’lık kurulu gücü içinde yenilenebilir enerji önemli bir yer tutuyor. Bu alanda hem ortaklık hem de kendimize ait çok sayıda tesisimiz bulunuyor. Ortaklıklarla birlikte yenilenebilir enerjide kurulu gücümüz 2.500 megavatı aşmış durumda. Hidroelektrik santrali alanında Türkiye’nin özel sektörde en büyük üreticisi konumundayız. Dünyada enerji kaynakları tercihlerinin önemli bir değişim geçirmeye başladığı bu dönemde su, güneş ve rüzgar gibi çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasına destek vermeye, bu alanda yatırım yapmaya devam edeceğiz.”

ÜÇ KAYNAKLI DÜNYADAKİ TEK SANTRAL OLACAK

Cengiz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Cengiz Enerji, Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın en büyük hibrit enerji santralini Bingöl’de kurdu. HES ve GES projelerinden oluşan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Santrali’ne RES projesini eklemeyi planlıyoruz. Bu hedefimizi hayata geçirebilmek için rüzgar verisi ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tamamladığımız zaman üç kaynaktan sağladığımız enerji ile hibrit tesislerin dünyadaki tek örneği olacak. RES’i de ekledikten sonra bu tesisi, yenilenebilir enerji üretim uygulamaları için bir merkeze dönüştürmeyi hedefliyoruz.” 
 

ENERJİYE OLAN TALEP ARTIYOR ENERJİYE OLAN TALEP ARTIYOR