Çemaş Döküm Sanayi A.Ş, Türkiye’nin ilk Bifacial Güneş Enerjisi Santrali’ni (GES) hizmete açtı. Şirketin Kırşehir’deki fabrika sahası içinde, 80 dönümlük alanda kurduğu 6 MW’lık son teknoloji GES tesisinin kabulü, TEDAŞ heyetince yapıldı. 2 milyon 868 bin dolara mal olan tesis, döküm fabrikasının gündüz saatlerinde tükettiği elektrik enerjisini güneş panelleriyle üretecek.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIYLA YATIRIMLAR SÜRÜYOR 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Işıklar Enerji ve Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, “Bu santral projesiyle Çemaş’ın sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir kilometre taşı olacak. Hizmet verdiğimiz tüm sektörlerde yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Üretim aşamalarımızda ve iş süreçlerimizde çevreci bir yaklaşım benimsiyoruz. Hizmete aldığımız güneş enerji santrali ile Çemaş’ın döküm faaliyetlerindeki ergitme safhasında yer alan indüksiyon ve döküm ocaklarında kullanılan yüksek miktarlardaki elektrik enerjisi maliyetlerini düşüreceğiz” dedi.  

ÜRETİM VE VERİMİ ARTIRIYOR

Söz konusu GES’te HT-SAEE firmasının Türkiye’deki fabrikasında üretilen 400 W gücünde güneş enerji panelleri kullanıldı. Bifacial Perc teknolojisine sahip PV paneller, yansıyan güneş ışınlarını da elektrik enerjisine dönüştürerek verimliliği ve enerji üretimini Mono Perc panellere göre yüzde 10 artırabiliyor. Türkiye’de uygulanan ilk Bifacial Güneş Enerjisi Santrali, 5900 kWe elektrik enerjisi üretecek. Şirketin, yıllık enerji ihtiyacının 10.504.000 kWh kadarını söz konusu GES’ten sağlaması bekleniyor. Böylelikle yıllık enerji maliyetinin 800 bin dolar civarında azalacağı hesaplanıyor.