Enerji maliyetlerindeki artışlar ve Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat uygulamasının da gündeme gelmesiyle birlikte karbon ayak izini azaltmak isteyen sanayiciler, fabrikaların çatılarına Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kuruyor. Fabrika çatılarında yaygınlaşan GES uygulamalarının ortaya çıkardığı ihtiyaçlar, yeni yapısal standartları da beraberinde getirdi. Ytong Çatı Paneli hem yangın güvenliği hem de yük taşıma kapasitesiyle fabrikaların çatılarındaki bu önemli ihtiyaca cevap veriyor.

FABRİKA YAPILARINDA YENİ İNŞAAT KRİTERLERİNE İHTİYAÇ VAR 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, “Güneş enerji santralleri için sanayi tesislerden gelen başvurular 10 kat arttı. Çatı üzeri güneş enerji santrallerinin amorti süresi 8 yıldan 4 yıla kadar düşmesiyle birlikte yatırım kararı çok daha fazla hızlandı. Yükselen trendle birlikte fabrika yapılarında yeni kriterlerde gündeme geliyor. Özellikle fotovoltaik (PV) panellerin çatıya monte edilmesinde ağırlık ve rüzgar yüklerine dayanım problemleriyle karşılaşılıyor. 1 MW kurulu güce sahip güneş enerji santrali fabrikaların çatısına fazladan 120 ton yük uyguluyor. Bu yük dolayısıyla çatının taşıyıcı elemanlarını da etkiliyor. Ayrıca çatının mevsimsel nedenlerden ötürü yıl boyunca maruz kaldığı etkileri de bulunuyor. Güneş enerjisi panelleri çatı üzerinde kar toplanmasına veya ilave rüzgar yüküne neden olabildiği için yapı tasarımında belirlenmiş hesap yüklerinin üzerinde bir etki yaratabiliyor. Yeni fabrika yatırımları yaparken ve bina inşa edilirken birden fazla kritere dikkat edilmesi gerekiyor” dedi. 

YTONG ÇATI PANELİ İHTİYAÇLARA CEVAP VERİYOR

Ytong Çatı Paneli çatı üzeri güneş enerji santrali kurulumlarında yatırımcıların ihtiyaç duyduğu tüm bu kriterlere cevap veriyor diyen Öztoprak, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ytong Çatı Paneli yapılarda sağlam ve stabil çatıların oluşturulmasına olanak sağlıyor. Uzun ömür, taşıyıcılık, yangın emniyeti, yüksek ısı yalıtımı ve ses yalıtımı gibi ihtiyaçları bir arada sunuyor. Ytong çatı panelini şantiyede kullanım hazır şekilde teslim ediyoruz. Uygulama sonrası üzerinde gezilecek şekilde sağlam ve düz bir zemin elde ediliyor. Çatı üzerine yapılacak imalatlar ve ilerleyen zamanda GES bakımları gibi çatıya müdahaleler açısından önemli bir kolaylık sağlıyor. Ytong ile yapılan bir çatı, yapı ömrü boyunca taşıyıcılığını, ısı yalıtım özelliğini, yangın direncini kaybetmiyor.” 

VAT ENERJİ’DEN YENİ PROJE VAT ENERJİ’DEN YENİ PROJE

ÇİFT YÖNLÜ YANGIN KORUMASI

Öztoprak, yangın güvenliğinin de altını çizerek “Yüksek maliyet gerektiren bu yatırımın olası bir yangında hasar görmesi göz ardı edilebiliyor. Bu yangınlar hem fabrika içinde hem de çatıda oluşabiliyor. Çatı tipi santraller, çalışma prensibi ve içerdiği çok sayıdaki elektrik devresi nedeniyle teknik olarak çatı için yangın yükü olarak nitelendiriliyor. Her bir panelde iki adet kablo bağlantısı olmak üzere 1 MW’lık bir santralde ortalama 80 bin bağlantı noktası bulunduğu düşünülürse, herhangi bir bağlantıda oluşabilecek temassızlık ark oluşumuna, yangına sebep olabilir. Raporlanmış böyle birçok yangın da var. Bu açıdan çatıdaki olası bir yangının bina içine sirayet etmesinin önlenmesi için bina çatısının uygun özellikte yapı malzemeleri ile yapılması gerekiyor. Bunun tersi de geçerli. Bina içindeki bir yangının çatıya ulaşmadan, GES’e zarar vermeden durdurulması gerekir. Ytong Çatı Paneli A1 sınıfı yanmaz özelliğe sahip olup Ytong Çatı Paneli 120 dakikaya ulaşan sürelerde yangın dayanımı sağlıyor. Ayrıca yangın sırasında bütünlüğü koruyabilmek için duman, damlama yapmaması ile güçlü bir yangın koruması sunuyor. Fabrika içerisinde ulaşabilecek bir yangının çatıya ulaşması engelleniyor. Güneş panelinden oluşabilecek bir yangın durumunda ise fabrika korunuyor. Bununla ilgili Almanya Ar-Ge test merkezimizde yapılan yangın testinde duvarları ve çatısı Ytong Panellerle inşa edilen bir binanın çatısındaki fotovoltaik panellerin bina içindeki yangından etkilenmediği, yangını hasarsız olarak atlattığı tespit edildi.”