Termal sistemler güneşin ısısından faydalanarak ısı enerjisi üreten sistemlerdir. Üretilen bu ısı enerjisi doğrudan ısı enerjisi olarak da kullanılabilir veya faydalanılmak istenen diğer bir enerji formu olan elektrik enerjisine de dönüştürülüp kullanılabilir. Termal sistemlerin asıl üretim amacı olan ısı enerjisi birçok uygulamada halihazırda kullanılmaktadır. Bunlar arasında kullanım suyu ısıtması, ısıtma desteği adı verilen konut ısıtmaları, damıtma sistemleri, kurutma işlemleri, proses ısısı vb. birçok alanda termal sistemlerin ısı enerjisinden yararlanılmaktadır. Biz bu yazımızda kullanım suyu ısıtmasının detayına biraz daha inmek istiyoruz.

Kullanım suyu ısıtması ile ifade edilen uygulamada asıl anlatılmak istenen bir konutun gereken tüm sıcak su ihtiyacının karşılanmasıdır. Burada duş aldığımız sudan çamaşır veya bulaşık makinası gibi sıcak su gereksinimi olan tüm cihazların su ihtiyacı karşılanmaktadır. Aynı zamanda jakuzi gibi veya yüzme havuzu gibi ultralüx ihtiyaçların karşılanması içinde yine termal sistemlerde ayrı bir planlama yöntemi mevcuttur. Bu bilgiler ışığında Çataklı Enerjiye göre solar termal sistemlerden faydalanarak kullanım suyu ısıtmamızı karşıladığımız takdirde en fazla enerji tüketimini içeren rezistanslardan kurtulmuş olmaktayız. Aynı zamanda elektrikli şofbenlerden, yakıt olarak doğalgaz kullanan ayrıca elektrik tüketim gereksinimi olan kombilerden de kaçınarak hem tasarruf sağlayıp hem de 〖CO〗_2 (Karbondioksit) gibi zararlı gazların atmosfere salınmasını engellemiş olmaktayız.

Bu bilgiler doğrultusunda basımı yapılan solar termal sistemler kitabı içerik olarak ayrıntısıyla solar termal sistemlerin en baş yapı taşından montaj ve hesaplamaya kadar toplamda 12 bölümden oluşmaktadır ve her bir ayrıntı akıcı Türkçe kullanılarak yazılmıştır. Solar Termal Sistemler kitabı doğa dostu bilinciyle yola çıkarak tamamıyla geri dönüşümden elde edilen Rebap kâğıdıyla baskıya alınmıştır. Kadrosunu enerji sistemleri mühendisliği bölümü mezunlarından kurmaya dikkat eden Çataklı Enerji, kitabı da çıkartırken bölümlerin oluşturulmasında mühendis kadrosundan destek almıştır.