DERYA KUMTEPE - TÜREB TALKS, “Rüzgar Enerjisinin Pandemiye Dayanıklılığının Nedenleri Ve Covid Sonrası Analizi” konusuyla ilgili düzenlediği webinar kapsamında Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarını değerlendirdi. Toplantıya katılan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı IEA Dr. Fatih Birol, Türkiye’nin çok önemli bir rüzgar potansiyeli olduğunu hatırlattı ve bu potansiyelin çok azını kullanabildiğimizi söyledi. 

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR 

Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yükseliş trendinin devam ettiğini belirten Birol, konuyla ilgili değerlendirmeyi şu sözlerle gerçekleştirdi: “Dünya tarihi, 2020 yılında daha önce hiç yaşamadığı bir enerji düşüşüyle karşılaştı. Bu düşme eğrisi hemen hemen tüm yakıtların kullanımında görüldü. Petrol ise bu kaynakların ilk sırasında yer aldı. Normalleşme sürecine geçmemizle birlikte elektrik yeniden yukarı doğru bir ivme kazandı. Yenilenebilir enerji, tüm bu kara tablo içerisinde ışıltılı bir noktada yer aldı. Diğer tüm kaynaklar düşme eğrisiyle devam ederken yenilenebilir enerji direnç gösterdi.” 

KARBONDİOKSİT EMİSYONLARI DÜŞMEYE DEVAM EDER Mİ? 

Tüm dünyanın hassasiyetle yaklaştığı karbondioksit emisyonlarıyla ilgili de bilgi veren Birol, 2020 yılında yaşanan düşüşle yorumlarını aktardı. Birol, “Karbondioksit emisyonlarında yüzde 8 oranında büyük bir düşüş tespit edildiğine Burada şu kilit soruyu sormak gerekiyor. Ekonomilerin toparlanmasıyla birlikte karbondioksit emisyon yeniden yukarı çıkacak mı? Yoksa düşmeye devam edecek mi? Tarihe baktığımız zaman 2008 yılında büyük finansal krizde büyük bir düşüş görmüştük ancak 2010 yılında büyük bir artış yaşanmıştı. Bu sene emisyonlarda düşüş var. Sera gazı emisyonlarının yeniden artmaması konusunda Yenilenebilir enerji kaynaklarına son derece önemli bir rol düşüyor.” dedi.  

TÜRKİYE’NİN BÜYÜK BİR RÜZGAR POTANSİYELİ VAR 

“Türkiye’de önemli bir doğal gaz keşfi yapıldı. Bu doğalgazın 2023 yılında kullanılmaya başlanması hedefleniyor. Biz bu hedefe ulaştığımız zaman Türkiye’deki toplam doğalgaz tüketiminin 3’te 1’ini karşılayabileceğiz. Kalanını ise ithal etmeye devam edeceğiz.” Sözleriyle doğal gazın keşfedilmeni değerlendiren Birol, dünyada yaşanan elektrik talebini de değerlendirdi. Birol, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Türkiye’nin elektrik talebi Avrupa ülkelerine göre çok daha hızlı bir şekilde büyüdü. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynakları bu talebin karşılanmasında önemli bir rol oynuyor. Türkiye’deki cari açığın önemli bir sorun olduğunu düşünüyorsak bu sorunu rüzgar yatırımlarıyla çözebiliriz. Bizim rakamlarımıza göre Türkiye’nin büyük bir rüzgar potansiyeli bulunuyor. Biz ise bu potansiyelin çok azını kullanabiliyoruz. Doğal gazı önemsiyorsak aynı şekilde rüzgara, güneşe ve enerji verimliliğine de önem vermeliyiz.”