Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ), Nilüfer Belediyesi ve Troya Çevre Derneği iş birliği ile Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi'nde 5. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı düzenlendi.  

“GÖKÇEADA ARTIK KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETİYOR”

Programın açılış konuşmasını UEDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş gerçekleştirdi. Ergüneş, “Dünya ve enerji sektörü çok büyük bir dönüşümden geçiyor. Troya Çevre Derneği ile Avrupa Birliği'nden paydaşlarla Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde önemli bir proje gerçekleştirildi. Projeye göre Gökçeada enerjisini tamamen yenilenebilir kaynaklardan üretiyor. Bu iş birliği bize yeni fırsatlar getirdiğini gösterdi. Sivil toplum kuruluşlarıyla daha fazla temas aslında bize yapabileceklerimiz konusunda daha fazla fikir vermeye başlıyor. Bu proje gündeme geldiğinde heyecan duyduk. Çevre sorunlarıyla baş edeceksek, daha sürdürülebilir bir ekonomi inşa edeceksek bu artık daha paylaşımcı ve katılımcı ve daha üretken yapılarla mümkün olabilir." dedi.

ASSAN PANEL’İN YÜKSEK PERFORMANSLI ÇÖZÜMLERİ ASSAN PANEL’İN YÜKSEK PERFORMANSLI ÇÖZÜMLERİ

“48 ENERJİ KOOPERATİFİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR” 

Toplantıda konuşan bir diğer isim ise Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya oldu. Kaya, “Şu anda Türkiye genelinde 48 enerji kooperatifi aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa'daki Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Birliğinin araştırmasına göre, Türkiye, Ukrayna ve Doğu Avrupa ülkeleri dahil Avrupa kıtasında 2050 yılında elektrik enerjisinin yüzde 40'ının topluluk bazlı yani kooperatifler veya farklı topluluk girişimlerimde enerji üreticilerinin sağlanacak” dedi.  

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KAPSAMINDA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Belediye olarak küresel iklim değişikliği kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sera gazının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum sağlanması ile ilgili çalışmalara yoğunlaşıyoruz. Özellikle Türkiye'de karbon salınımının azaltılmasına yönelik Başkanlar Sözleşmesi'ne imza atan ilk 10 belediyeden biri Nilüfer Belediyesi olmuştur. 2014 yılında imzalanan Başkanlar Sözleşmesi kapsamında Nilüfer'de karbon emisyonunun 2030 yılına yüzde 40 azaltılmasını hedefliyoruz. Bütün çabamız daha yaşanılabilir, temiz ve duyarlı bir Nilüfer için." diye konuştu. (AA)