RES ARAZİYİ VERİMLİ KULLANIYOR RES ARAZİYİ VERİMLİ KULLANIYOR

Bursa Valiliği Enerji Yönetim Birimi, 5 sene içerisinde elektrik, doğalgaz ve sudan toplam 25 milyon TL tasarruf sağladı. Hayata geçirdiği proje ve çalışmalarla Türkiye’ye örnek oluyor. Birimin Yöneticisi Levent Yazıcı, Yeşilyayla Endüstri Meslek Lisesinde öğretmen olduğu dönemde, kamuda çok büyük bir sıkıntı olan reaktif güç kontrol sistemlerinin doğru çalışmamasından kaynaklanan reaktif cezalarla ilgili 2011 senesinde APİS Enerji Verimliliği Projesi'ni hazırladıklarını söyledi. 

200 MİLYON TL’LİK BÜTÇE BAŞARILI OLDU 

Projede, kamu zararının oluşmaması için Yıldırım ilçesindeki 20 okulun reaktif güç kontrol sistemlerinin uzaktan takip edilmesinin ve cezaların önüne geçilmesinin amaçlandığını söyleyen Yazıcı, 200 milyon liralık projenin BEBKA'nın desteği ile başarılı bir biçimde sonuçlandığını belirtti. Yazıcı, konuyla ilgili detaylı açıklamayı şu sözlerle yaptı: “Projenin sonraki aşamasında Bursa'daki tüm okullara yönelik olacak şekilde genişletildi. 15 Haziran 2015'te Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Enerji Verimliliği Projesi başladı. Proje kapsamında Bursa'daki hem okulların hem de kurumların enerji verimliliği altyapılarının iyileştirilmesi konusunda çalışma gerçekleştirilecek. Bakım ve onarımları yapılacak, fiziki imkanları tespit edilecek ve yatırım potansiyellerinin ortaya çıkacak. BUSKİ ile birlikte GPRS’li sayaç otomasyonu yaparak okulların su sayaçlarını okuduk. Fatura, ödeme ve diğer bilgileri sistem üzerinden çektik. Ciddi bir verimlilik sağlandı. BUSKİ ile yapmış olduğumuz bu çalışma, Türkiye'de örnek çalışmaydı. Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) ile de OSOS'lu sayaç otomasyonu yaptık ve okulların elektrik sayaçları değiştirildi. Yaklaşık 800 okulumuzun elektrik sayaçları uzaktan okunuyor ve elektrik faturaları ve enerji kalitesi sistem üzerinden takip ediliyor.” 

5 YILDA 25 MİLYON LİRA ENERJİ TASARRUFU

Yazıcı, tüm bu çalışmaları takip etmek için yazılım sistemi geliştirdiklerini anlattı. Yazıcı, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "2015 yılında Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki teknik öğretmen ve mühendislerle Enerji Verimliliği Portalı 16 (EVeP16) adında bir yazılım alt yapısı oluşturduk. Bu çalışmalarımızın sonucunda 2016 ila 2021 seneleri arasında Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 25 milyon 451 bin TL enerji tasarrufu rakamına ulaştık. Bu rakam Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü, Cumhuriyetimizin 100. Yılı için belirlemiş olduğu yüzde 15 enerji tasarruf hedefini çok rahat karşılıyor. Merkez Haziran 2020'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı (EVÇED) tarafından yönergesi onaylanarak Bursa Valiliği bünyesinde Enerji Yönetim Birimi olarak çalışmalarına devam etti” dedi. (AA)