Türkiye’de Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarıyla üretim gerçekleştiren BSH, boyahanesinde gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik odaklı "Boyahane Deniz Feneri" projesi sayesinde tesisin kapasitesini ve etkinliğini artırdı; kaynak tüketimini ise büyük ölçüde azaltmayı başardı.

KAPASİTE ARTIŞIYLA OEE'Yİ YÜZDE 90'A ÇIKARDI

Çerkezköy Buzdolabı Fabrikası bünyesindeki boyahanede artan üretimi yönetmeye yönelik sektöre örnek olan bir proje hayata geçiren firma, projede dijital teknolojiler ve yenilikçi çözümler kullandı. Beyaz ve renkli olmak üzere iki boyahane tesisini içeren projede, üretim kapasitesi iyileştirme çalışmalarıyla yüzde 10 artış sağlandı.

Söz konusu kapasite artışı sonucunda kullanılabilirlik, üretkenlik ve kaliteye odaklanan firma, genel ekipman verimliliği olarak adlandırılan OEE'yi yüzde 70’ten yüzde 90 seviyesine ulaştırdı.

VERİYE DAYALI YENİ NESİL PLAN OLUŞTURULDU

İnovatif teknolojilerden faydalanan firma, tesis bünyesinde RFID teknolojisiyle stok yönetimi ve izlenebilirlik noktasında iyileştirme için intralojistik uygulamalar gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra teknik arızanın neden olduğu sorunlar incelemeye alınarak, arızaların yeniden vuku bulmaması ve buna paralel iş kayıplarının önüne geçmek amacıyla veriye dayalı yeni nesil bir plan hazırlandı. Üretim kapasitesinde ilave artış talebiyle ilgili de yenilemeler ve iyileştirmeler yapıldı.

Söz konusu çalışmalar neticesinde fabrikanın su tüketiminde yüzde 40'lık iyileştirme elde edildi. 

GLOBALDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLÜ İLE TAÇLANDIRDI

BSH, endüstriyel üretimde teknoloji ile sürdürülebilir değerler oluşturmak adına hayata geçirdiği projesi Boyahane Deniz Feneri ile çalışmalarını ödülle taçlandırdı. 

Firma, globaldeki Soğutucu Üretim Ödülleri 2021 kapsamında "En İyi Sürdürülebilirlik" ödülüne layık görüldü.

GELECEK AŞAMA: DİJİTAL İKİZ İLE ANLIK TAKİP 

Projenin gelecek adımında tesisin dijital ikizini oluşturarak tüm parçaların anlık takibinin yapılmasını sağlayacak firma, süreç akışını dijital bir ortamda anlık olarak izleyecek ve kritik parametreleri tek bir platformda toplayarak "büyük veri" elde edecek.

MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM

Bu sayede istatistiksel verileri analiz etme ve söz konusu verilerden anlamlı sonuçlar çıkarma esnekliğini de kazanma imkanı bulacak.

Şirket, dijital boyahane canlı takip sisteminin kurulmasının yanında yarı mamul stok takibi ve boyahane üretim planlama sistemi üzerinde de kritik çalışmalar yapıyor. Böylece projeden elde edilen katma değer devamlı olarak geliştirilecek.