DERYA KUMTEPE - BP’nin her yıl geleceğin enerji trendlerini değerlendirmek amacıyla hazırladığı Enerji Görünümü Raporu’nun 2020 baskısı yayınlandı ve kamoyu ile paylaşıldı. Londra’da düzenlenen ve tüm dünya için internet üzerinden canlı olarak yayınlanan konferans kapsamında üç farklı senaryo ile ilgili öngörüler değerlendirildi. Rapora göre özet 30 yıl içerisinde enerji talebinin artış göstermesi bekleniyor. Üstelik 2050 yılına kadar bu rakamın yüzde 25 oranında artacağı ortaya koyuluyor. Bu artış kapsamında ise petrole olan talebin azalması, yenilenebilir kaynaklara olan ilginin ise artması bekleniyor. 
 
“ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞEBİLİR” 

Raporla ilgili olarak görüşlerini belirten BP CEO’su Bernard Looney, BP Enerji Görünümü Raporı ile enerjinin değişen resmini daha iyi anlayabiliyor ve yeni stratejilerimizi daha rahat geliştirebiliyoruz. Koronavirüs salgını, küresel çapta karbon emisyonlarının çarpıcı biçimde azalttı. Ancak dünya dünya üzerinde sürdürülebilir olmayan bir yolda devam ediyor. Politik önlemler, firmaların ve tüketicilerin düşük karbon seçimleri sayesinde enerji dönüşümü gerçekleşebilir. Bu sebeple gelecek konusunda iyimser bakış açımı sürdürmeye devam ediyorum.” dedi.  

ÜÇ SENARYO ÜZERİNDE DURULUYOR 
 
bp Enerji Görünümü Raporu kapsamında Hızlı (Rapid), Sıfır Emisyon (Net Zero) ve Mevcut Durum (Business-as-usual) olarak üç senaryo üzerinde duruldu. Bu senaryolar daha çok hem politik hem de toplum tercihlerle alakalı alternatif varsayımlara dayanıyor. 

Üç senaryoda da gelişen ekonomilerde, artan refah ve yaşam standartları nedeniyle enerji talebi artıyor. Rapid ve Net Zero’ya göre birincil enerji talebi 15 yıl içinde yükseliş sonrası durağan bir noktaya gelirken; Business-as-usual (BAU)’a göre 30 yıl boyunca talep artışı devam ederek, 2050’ye kadar, yüzde 25 oranında artışa sebep olacak.

Tüm senaryolarda önümüzdeki 30 yıl içinde petrol talebinde düşüş olacağı varsayılıyor: 2050’ye kadar BAU’ya göre yüzde 10, Rapid’e göre yüzde 55 ve Net Zero’ya göre ise yüzde 80’lik bir düşüş olabileceği belirtiliyor.

Yenilenebilir enerji de en hızla gelişen enerji kaynağı olarak görülüyor. 2018’de yüzde 5 olan yenilenebilir enerjilerin gelişimi 2050’ye kadar, Net Zero’ya göre yüzde 60, Rapid’e göre yüzde 45 ve BAU’ya göre yüzde 20 oranında büyüyor.