Niğde’de Bor Belediyesi’nin hayata geçirdiği güneş enerji santrali projesi devreye alındı ve elektrik üretmeye başladı. Toplam 6 milyon 500 bin TL yatırım bedeliyle kurulan GES projesi, ayda ortalama 170 bin TL kazanç sağlayacak.   

1250 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK 

Açılış töreni, Bor-Altunhisar kara yolu Pınarbaşı mevkisinde düzenlendi. Törende konuşan Vali Yılmaz Şimşek, santralin hayırlı olmasını dilerken “Enerji alanında dışa bağımlı bir ülke olarak petrol, doğalgaz ve kömürün büyük kısmını ithal ediyoruz. Bu da cari açık olarak bütçemize yansıyor. Türkiye’nin güneş gibi büyük bir potansiyeli var. Özellikle Niğde ve çevresinde yüksek bir potansiyel bulunuyor. Bu gerçekten yola çıkarak Valilik olarak 2015 yılında Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ni hayata geçirmiştik. 2018 yılında da bu bölge, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak ilan edildi. Bölge, yaklaşık 2 bin 500 hektarlık, 1500 megavat kapasiteli bir alan. Burası hayata geçirildiğinde 1250 kişiye istihdam sağlayacak." dedi. 

“PROJE 3 YIL İÇİNDE KENDİSİNİ ÖDEYECEK”

Törende konuşma gerçekleştiren Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, “Güneş enerji santrali projesini tamamen ticari amaçla hayata geçirdik. Yaklaşık 20 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen tesisin kurulumu 25 günde tamamlandı. Tesisin kredisini, İller Bankasından karşıladık. Yatırımı 36 taksitle belediyemize kazandırdık. GES projesinden sağladığımız gelirle kredi ödemelerini gerçekleştireceğiz. Projede toplam 3 bin 534 adet güneş paneli kullanıldı. Proje kendisini 3 yılda amorti edecek. Geriye kalan 22 yıllık ömründe Bor Belediyesine ve halkına hizmet etmek için çalışacak. Aylık kazancı, 23 bin dolar seviyesinde. Bugünün kur oranlarıyla ayda 170 bin TL gelir sağlayacak. Kullandığımız kredi sayesinde 3 yıl boyunca hiçbir maliyet getirmeyecek ve bütçemize masrafı olmayacak. 3 yılın sonuna geldiğimizde ise her ay yaklaşık 200 bin TL getiri sağlayarak belediyemize ve halkımıza katkısı olacak” dedi. (AA)