Soğutma borularının düzgün çalışmasını sağlamak transformatörlerin aşırı şekilde ısınmasını engellemek noktasında oldukça önemli. Transformatörler aşırı şekilde ısınmaya müsaittir. Çünkü devreler arasında gerilim seviyelerini yükselttiklerinde ya da azalttıklarında hem çekirdekte hem de sargılarda enerji ve ısı kaybı yaşanıyor. Bu ısı yalıtıma zarar verecek şekilde birikebilir. Bu da transformatörün bozulmasına neden olabilir.
Soğutma borularının bu ısıyı etkin bir şekilde yaymasını sağlamanın en güvenli ve kolay yöntemi, bir termal kamera ile bu boruların incelenmesidir.
Yağ ile dolu elektriksel ekipmanda yer alan soğutma boruları, konvektif soğutma prensibine dayalı olarak çalışıyor. Yağ, transformatörün dahili sargılarında dolaşarak sıcaklığı artırır. Ayrıca yoğunluğu azaltır. Daha sıcak ve daha az yoğun olan yağ hafifledikçe üste çıkmaya meyillidir. Yağ soğudukça ise yoğunluğunda artış yaşanır. Bu nedenle de batmaya başlar. Tüm bunlar doğal bir sirkülasyon döngüsü oluşmasını sağlar.

SOĞUTMA BORULARININ ISINDIĞI NASIL ANLAŞILIR? 

Termal kameralar soğutma borusu ünitelerinin incelenmesi için idealdir. Üniteler büyük bir yüzey alanına sahiptir. Bu sayede gözlem hattının oluşturulması kolaylaştırılıyor. Bu üniteleri termal kamera ile, tehlikeli bölgenin dışından taramanıza olanak tanır. Görselin sol tarafında yer alan üç soğutma boru ünitesi normal bir termal örüntüyü ifade ediyor. Sağ tarafta yer alan dördüncü boru ünitesi ise anormal bir örüntüye sahiptir. Dördüncü boru ünitesinde yağ sirkülasyon yapmıyor. 

Nedenleri arasında aşağıdaki maddeler yer alıyor: 

-Sistemde yeterince yağ olmaması    
-Akışın engellenmesi veya kapalı bir valf    
-Ekipmanın düz bir yerde tutulmaması

ISINMIŞ BİR SOĞUTMA BORUSUYLA NASIL İLGİLENMELİ? 

Mutlaka soğutma borularındaki anormal termal örüntü rapor edilmelidir. İleride gerçekleştirilecek bir sorun giderme işlemi için üst birimlere bildirilmelidir. Sorunla ilgilenilmezse şayet boruların soğutma kapasitesi düşer ve transformatöre önemli oranda zarar verebilir. Termal kameranızla bu tür bir termal örüntü yakalarsanız, bunu hemen raporlamanız gerekir. Bu sayede büyük bir sorun oluşmadan önce ele alınabilir.