Genç ilçesi sınırları içerinde bulunan Murat Nehri üzerinde 2016'da inşaatına başlanılan Aşağı Kaleköy Barajı ve hidroelektrik santrali, 2020'nin ilk çeyreğinden itibaren 500 MW kurulu gücüyle enerji üretimi yapmaya başladı.

AŞAĞI KALEKÖY BARAJI TAMAMLANDI 

Kalehan Enerji Grubu Genel Müdürü Gültekin Keleş, “Bölgedeki çalışmalarımıza 2011 yılında başladık. 3,5 yılın ardından Aşağı Kaleköy Barajını tamamladık. Baraj, 107 metre yüksekliğindeki asfalt çekirdek gövde tipi ile tamamlandı. Özel sektör tarafından yapılan altıncı büyük barajı oldu. Işınlama düzeyi olarak Türkiye ortalamasına yakın olan Genç ilçesinde, arazinin de uygunluğu nedeniyle güneş panellerinin kurulumuna karar verildi. 6 ay gibi süre içinde 200 bin panelin kurulumunu gerçekleştirdik ve ülke ekonomisine kazandırdık. Bu proje, Türkiye’de aynı noktada iki farklı enerji üretimi yapan ilk tesis olma özelliği taşıyor. Bu proje, hibrit santral ismiyle tanımlanıyor. Yaklaşık 200 bin panelden oluşan ve toplam kurulu gücü 80 MW olan proje ile 400 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacına cevap veriliyor” dedi. 

EN BÜYÜK İKİNCİ LİSANSL GES PROJESİ 

Hibrit projelerin avantajları ile ilgili bilgi veren Keleş, Hibrit teknolojisi, aynı iletim hattından 2 veya 3 farklı kaynaktan üretilen enerjinin sisteme verilmesi anlamına geliyor. Hidroelektrik santrallerinin suyun az olduğu zamanlarda kurulu sistem atıl kalıyor. Bu durumlarda güneş enerjisinden üretilen enerji sisteme veriliyor. Bu sayede mümkün olan tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının ülke ekonomisine kazandırılması sağlanıyor. Kurduğumuz güneş enerjisi santrali de 80 MW kurulu gücüyle ülkemizin en büyük 2. lisanslı güneş enerjisi santralidir." dedi. (AA)