Dünya makarna devi Barilla’nın, makarna üretimindeki karbon ayak izini azaltmak için  7 ülkeden 11 firmanın iş birliğiyle İtalya’nın Foggia kentinde başlattığı AB destekli Hiflex Projesi’nde önemli parçalardan biri olan güneş sahasının tüm mühendislik çalışmalarını Tekfen Mühendislik üstlenecek. Projenin detayları hakkında bilgi veren Tekfen Mühendislik Genel Müdürü Fatih Can, bu projede kullanmak üzere Horizon 2020 kapsamında yoğunlaştırılmış güneş enerjisi teknolojisinin geliştirilmesi için 2.6 milyar avro değerinde fon desteği aldıklarını belirtti. Can, bu rakamında Türkiye’de tek seferde alınan en büyük fon desteği olduğunun altını çizerken “Dünyada yeni bir teknoloji geliştiriliyor. Bu gelişimde Tekfen Mühendislik’in katkısı olacak. Bu Türk mühendisliği için gurur verici bir adım” dedi. 

YENİLEBİLİR ENERJİ ÜRETEN TESİS YAPILACAK 

Birçok sektörde faaliyet gösteren fabrikalar daha sürdürülebilir üretim yapısı için bilimsel çalışmalara devam ediyor. Özellikle en çok tüketilen yiyeceklerden biri olan makarna sektörü de üretim sürecinde buğday, su ve enerji kullanıyor. Makarna sektörü karbon ayak izini azaltarak daha sürdürülebilir üretime geçmeyi hedefliyor. İtalyan Barilla markası da tam da bu felsefeden yola çıkarak Avrupa Birliği (AB) destekli Hiflex Projesi’ni başlattı. Pilot projeye göre 7 ülkeden 11 firma birlikte çalışacak ve İtalya’nın Foggia kentinde, yenilenebilir enerji üreten yeni bir tesis yapılacak. Tekfen Mühendislik Genel Müdürü Fatih Can, “Projeye göre güneşi iki yönlü takip edebilen heliostat adı verilen ve yaklaşık 7 bin 500 metrekare toplam alana sahip güneş yoğunlaştırma sahasının tüm mühendislik çalışmaları Tekfen Mühendislik tarafından üstlenilecek.”  

YENİ BİR TEKNOLOJİ GELİŞTİRİLİYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tekfen Mühendislik Genel Müdürü Fatih Can, “Tüm dünyaya örnek olabilecek bir projenin içerisinde olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Bugüne kadar birçok global proje için sorumluluk almıştık. Şimdi ise Tekfen Mühendislik’in katkısıyla dünya yeni bir teknoloji geliştiriliyor. Barilla gibi global bir markanın sürdürülebilir üretim çalışmalarında Tekfen Mühendislik’in uzmanlığına ve bilgi birikimine başvurulması önemli bir referans. Horizon 2020 Programı, Avrupa Komisyonu’nun en büyük araştırma fonu.  Enerji sistemlerine esneklik sağlama projesine yapılan çağrı için gerçekleştirdikleri başvuru kapsamında aldığımız bu fonu yine bu proje için kullanacağız” dedi. Can, Türkiye’de tek seferde alınan en büyük miktarı aldık. 2.6 milyon avro değerindeki bu fon bize güneş enerjisi teknolojilerinin geleceği açısından büyük önem taşıdığını gösterdi” dedi. (AA)