Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji sektöründe 2020 yılında yaşanan gelişmeleri yorumlayarak Fatih Sondaj gemisinin Karadeniz’de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfine ve yenilenebilir enerji alanında devreye aldığımız santrallere vurgu yaptı. Dönmez, “2020 yılında devreye aldığımız yenilenebilir enerji kurulu gücümüz bulunuyor. Bu güç ile Avrupa’daki toplam 21 ülkenin kurulu gücünü geride bırakmayı başardık.” dedi. 

FATİH'İN DEV DOĞAL GAZ KEŞFİ

“2020 yılında Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de gerçekleştirdiği 405 milyar metreküplük doğalgaz keşfi sadece enerji sektöründe değil ülke gündeminde de önemli bir konumda yer aldı” diyen Bakan Dönmez, "Türkiye'nin derin deniz aramacılığı konusunda 50 yıldır önemli bir gayreti, çabası, azmi ve sabrı vardı. Tuna-1 kuyusunda gerçekleştirdiğimiz keşifle bambaşka bir yöne doğru evrildi. Uzun süredir beklediğimiz haber büyük umutlarla geldi. Tuna-1 kuyusu bizim için başlangıç. Sakarya Gaz Sahası'ndaki çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu. 

TÜRKİYE PETROLLERİ'NDE TARİHİ ÜRETİM GERÇEKLEŞTİ 

Dönmez, 2020 yılında hem denizde hem de karada yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini belirtirken Türkiye Petrolleri’nin bu yıl tarihindeki en yüksek üretime ulaştığını söyledi.  Bakan Dönmez, “Türkiye’de doğal gaz, doğalgaz depolama ve LNG ile ilgili alt yapımızı güçlendirdik. Ayrıca Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin genişletme çalışmalarını da sürdürdük. Ertuğrul Gazi FSRU gemimizin alım işlerini tamamladık. Gemimiz 2021 yılında Türkiye'ye gelecek ve doğal gaz konusundaki güvenliğimize önemli bir esneklik sağlayacak. Altyapı yatırımlarımız sayesinde Ocak ayında 6,7 milyar metreküplük rekor tüketimi hiçbir soruna ya da kesintiye sebep olmadan sorunsuz bir şekilde hallettik.” dedi. 

YENİLENEBİLİR ENERJİDE REKOR KIRDIK 

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında rekorlar yılı yaşadığımızı belirten Dönmez, “2020 yılında yaklaşık 4 bin 500 MW’lık ilave güçle toplam kurulu gücümüzü 95 bin 500 MW’a çıkardık. Nisan ayında aylık bazda en yüksek yerli kaynaktan elektrik üretimi gerçekleştirdik. Sadece 2020'de devreye aldığımız yenilenebilir kurulu gücümüzle, Avrupa'da 21 ülkenin toplam yenilenebilir kurulu gücünü geride bıraktık." dedi. (AA)