Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla "Hızı Abşeron" rüzgar enerjisi projesinin temeli atıldı. Rüzgar enerji santralinin toplam kurulu gücünün 240 MW olması planlanıyor. Santralin inşaası Suudi Arabistan'ın "ACWA Power" şirketi tarafından yapılacak. 

PİER EIS ENERJİ İZLEME SİSTEMİ İLE DÖNÜŞÜM PİER EIS ENERJİ İZLEME SİSTEMİ İLE DÖNÜŞÜM

“ENERJİ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASINA KATKI SAĞLAYACAK”

Törende konuşma gerçekleştiren Aliyev, “Rüzgar enerji santralinin Azerbaycan’ın enerji güvenliğinin sağlanması katkı sunacak. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiğimiz önemin önemli bir göstergesi olacak. Santral ile doğal gaz tasarrufu ve çevreye olan olumsuz etkilerin azaltılmasında büyük önem arz ediyor” dedi. 

“SUUDİ ARABİSTAN’LA BİRÇOK ALANDA İŞ BİRLİĞİ YAPIYORUZ” 

Aliyev, projenin yürütücüsü ve yatırımcısının Suudi Arabistan şirketi olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Suudi Arabistan'la birçok alanda başarıyla iş birliği yapıyoruz. Elbette tüm Azerbaycan halkı, işgal döneminde Suudi Arabistan'ın Azerbaycan'a verdiği siyasi destekten haberdar. Suudi Arabistan, işgal nedeniyle Ermenistan ile hiç diplomatik ilişki kurmayan birkaç ülkeden biridir. Azerbaycan halkı bunu takdir ediyor." 

HAZAR'DA DA RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İNŞA EDİLECEK

Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı Elnur Soltanov ile ACWA Power Yöneticisi Clive Turton, Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kısmında hayata geçecek olan RES projesinin inşaatıyla ilgili anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında denizde rüzgar enerjisi alanında iş birliğinin temel ilkelerinin belirlenmesi, potansiyelinin değerlendirilmesi ve Azerbaycan'daki yenilenebilir enerji projelerine karlı yatırım için koşullar yaratılması konusunda iş birliğini öngörüyor. (AA)